Politiek

Politiek

Liever een kruisraket in de tuin, dan een Rus in de keuken

Demonstreren. Dat zie je tegenwoordig niet veel meer. In de jaren 70 en 80 des te meer.

Collectie / Archief : Fotocollectie Anefo Overzicht op Museumplein met spandoek "The Dutch disease is better for peace"; Fotograaf : Bogaerts, Rob / Anefo Auteursrechthebbende : Nationaal Archief

We weten het nog goed: Veronica zond onze favoriete muziek uit vanaf de Noordzee als zenderpiraat. Uiteraard was de overheid tegen, want illegaal en te commercieel.

Als 15-jarige puber togen we – liftend natuurlijk – naar Den Haag om in april 1973 op het Malieveld te demonstreren voor het behoud van het iconische en ons geliefde zendschip.

Kon het romantischer, rockmuziek vanaf een schip?

Stiekem vonden we het best spannend, want we hadden een heus eigen spandoek vol gekladderd met opruiende teksten. Eenmaal in de stad bleek de politie, zelf langharig, het helemaal met ons eens te zijn. Bovendien waren we met zijn 60.000-en dus we voelden ons sterker dan ooit.

Mobiele eenheid bij de Slag om de Blauwbrug, 30 april 1980. Hans van dijk, Nationaal Archief. [Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication] via Wikimedia Common

Grimmiger was de sfeer ruim 7 jaar later toen tijdens de kroning van Beatrix in Amsterdam een ware stadsoorlog uitbrak met krakers in de frontlinie.

‘Geen woning, geen kroning’ was toen de leus. Amsterdam veranderde in een slagveld met rookbommen en enorme vernielingen. Wij waren, lopend door de rokende puinhopen bij de Dam, verbaasde passanten bij het zien van zoveel agressie.

We zagen zelf de noodzaak er niet van in om politie en leger te bekogelen. Maar ja, wij kwamen dan ook uit de rustige provincie en hier waren we wat later bekend zou staan als ‘ramptoeristen.’

Nog maar 1 jaar later trokken we – hier wel actief – massaal ten strijde tegen de plaatsing van NAVO-kruisraketten. Het was een periode waarin we ons oprecht zorgen maakten over de paniekerige toestand in de wereld. De wapenwedloop bereikte een climax en een kernoorlog leek dichterbij dan ooit.

De demonstratie trok uiteindelijk meer dan 400.000 deelnemers. Het logo van de demonstratie, een afbeelding van politiek tekenaar Opland van een vrouwtje dat een atoomraket wegschopt, werd symbool voor alle opvolgende demonstraties.

Ook de leus ‘Liever een kruisraket in de tuin, dan een Rus in de keuken’ deed toen veel opgeld, met alle denkbare varianten…

De antikernwapendemonstratie van 29 oktober 1983 in Den Haag deed er nog eens chep bovenop: met 550.000 deelnemers was dit de grootste demonstratie ooit in Nederland gehouden. De demonstratie werd georganiseerd door Komitee Kruisraketten Nee en was een vervolg op de antikernwapendemonstratie in Amsterdam.

De demonstratie kreeg een jaar later een vervolg met een volkspetitionnement waarbij 3,7 miljoen handtekeningen werden aangeboden aan de Nederlandse regering en de Tweede Kamer.

Foto’s: shutterstock, Wikipedia,

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze
Facebookpagina

 

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT