Sport

Sport

FALDER SNACK #37: Gymleraar Van Gaal is de perfecte nieuwe bondscoach

Van Gaal

Gisteravond lichtte mijn telefoon op.

Een NOS-push-notificatie. De spanning ging als een elektrische puls door mijn lichaam. Een bomaanslag, tsunami, of storm? Of is een belangrijk persoon overleden? Het was nog veel schokkender. Louis van Gaal, de gymleraar van het Nederlands voetbal, keert MISSCHIEN terug als bondscoach van het Nederlands elftal.

Direct hoorde ik de kerkbellen luiden, en stak een man in maliënkolder op de Rembrandt-toren een vlam aan, om andere steden te waarschuwen.

Het officiële verhaal is dat Van Gaal openstaat voor de functie van bondscoach, als de KNVB hem zou vragen. Het zou zijn derde termijn worden. Het eerste termijn: een fiasco. Hij kwam niet door de kwalificatieronde heen. (En hij wáágde het om Arjen Robben, de figuurglazen FC Groningen coryfee, te wisselen. Een doodzonde.) Tweede termijn: briljant. Met een gouden pik leidde hij het Nederlands elftal naar de derde plek.

Robben was de eerste die Van Gaal de eretitel Gouden Pik toediende

Maar nu dus misschien, wellicht, als hij gevraagd wordt, eventueel, een derde termijn. Louis van Gaals carrière is een soort fopkaars – elke keer dat hij uit lijkt, flikkert hij weer aan (om Manchester United te verwoesten). Dick Advocaat – die er overigens begint uit te zien als een Madame Tussauds figuur tijdens een hittegolf – likt zijn lippen af.

In zijn vorige termijn verraste hij iedereen door Dirk Kuyt in de verdediging te zetten, en doelman Tim Krul te om te vormen tot penalty terminator. We kunnen alleen maar gissen naar wat de oudere, wijzere (69-jarige) Van Gaal van plan is met het Nederlands elftal.

  1. Voorspelling: Hij haalt Dirk Kuyt terug van de schemerwereld van zijn pensioen, en stelt hem op als doelman.
  2. Voorspelling: Hij laat Wesley ‘Mag ik een frikandel alstublieft? Trouwens, doe er maar twee’ Sneijder met keepershandschoenen om zijn voeten terugkomen om alle vrije trappen nemen.
  3. Voorspelling: Tim Krul komt terug, maar draagt ditmaal een clownsneus en mankini – om penaltynemers te zo veel mogelijk te verwarren.

Wij zullen JUICHEN! voor Van Gaal

Louis van Gaal doet denken aan een gepensioneerde directeur van een topbedrijf, die af en toe ongevraagd zijn hoofd om het hoekje van de vergaderzaal steekt om te vragen of hij tóch nog ergens mee kan helpen. Maar we moeten het hem geven: om als 50-plusser zo relevant te zijn dat jouw eventuele interesse in een baan een NOS-pushmelding waardig wordt geacht, is bewonderingswaardig.

Eén ding is zeker: Als gymleraar Van Gaal terugkomt, wordt het in ieder geval een EK om naar uit te kijken.

De grappigste momenten

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT