Sport

Sport

WK Voetbal: toen we nog wel meededen (2)

Op 14 juni start het WK in Rusland. Tot die tijd brengt Falder een serie van fragmenten van het Nederlands Elftal uit de geschiedenis van het WK. Deel 2: Nederland- Duitsland, WK 1990, Italië.

Het is altijd weer oorlog: als Nederland tegen Duitsland speelt. Op het WK 1990 was dat weer het geval en het werd 1 grote frustratie met het beroemde spuugincident van Frank Rijkaard als absolute climax (of moeten we zeggen: anti climax?). Weet je het nog? Stiekem vonden we dat natuurlijk allemaal fan-tas-tisch. No fair play, maar ja, who cared toen!?

Duitsland

Nederland was twee jaar eerder nog Europees kampioen geworden, maar in Italië was daarvan weinig te merken. Oranje werd in de tweede ronde dus al uitgeschakeld na een duel tegen de eeuwige Angstgegner Duitsland. Rijkaard haalde in de 23ste minuut Rudi Völler onderuit, wat hem geel kostte en een schorsing. Völler gaf commentaar en kreeg ook geel. Völler moest later met zijn tweede geel van het veld af toen hij over Van Breukelen sprong. Rijkaard bespuugde Völler, waarop hij ook rood kreeg. In de 2de helft zorgde Jürgen Klinsmann voor de 1-0. In de 85ste minuut kreeg Duitsland een hoekschop. Deze kwam bij Buchwald terecht die Andreas Brehme aanspeelde en die vervolgens de bal met een boogje het doel in schoot. Deze bal had Hans van Breukelen volgens heel Nederland makkelijk tegen kunnen houden. Ronald Koeman benutte in de laatste minuten nog een strafschop, maar de winst was voor Duitsland.

Duitsland toch weer beter...

Cruijff

Later doken er verscheidene verhalen op die verklaarden waarom de spelersgroep de hoge verwachtingen niet had ingelost. De KNVB had namelijk na veel gekrakeel toch voor Beenhakker als coach gekozen, terwijl de spelersgroep Cruijff wilde. Bovendien was er bitter weinig discipline in en rond het team.

Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT