Relaties

Relaties

Probleem? Hebben wij onze kinderen niet goed opgevoed?

Hebben wij het niet goed gedaan? Onze kinderen gaan hun eigen kinderen namelijk geheel anders opvoeden dan wij: ‘Google’ is de nieuwe oppas.’

Ja, wij BabyBoomers (1950-’55) en Generatie NIX’ers (1955-’70) hebben heel wat kids geproduceerd. Dezen gaan nu door het leven als Millennials (1980-2000). De oudste van deze Millennials hebben ook alweer kids, velen van deze generatie zullen binnenkort volgen. Uit onderzoek blijkt dat zij op een heel andere manier hun kroost gaan begeleiden dan wij deden.

  • Millennials gebruiken internet voor advies over ouderschap.
    Een onlangs gepubliceerd artikel in ‘The New York Times’ beschrijft, hoe jonge ouders zich tegenwoordig wenden tot Google, chatrooms, apps en sociaal media, om zich te voorzien van allerlei opvoedadviezen. Een expert in dit artikel zei: ‘Google is de nieuwe grootouder, de nieuwe buurvrouw, de nieuwe oppas. Hij stelde ook: ‘Het goede nieuws is, dat ouders meer weten over de ontwikkeling van het kind dan ooit tevoren. Het slechte nieuws is dat je bij het zoeken naar nieuws door de bomen het bos niet meer ziet en dat adviezen elkaar tegenspreken.’
  • Millennials delen het leven van hun kinderen op sociale media.
    In datzelfde artikel in ‘The New York Times’ wordt vermeld dat veel Millennials-ouders hun kinderen persoonlijke hashtags en YouTube-kanalen geven. Uit een peiling van een ander Amerikaans tijdschrift blijkt dat slechts 19% van de Millennial-ouders nooit een foto van hun kinderen op sociale media heeft geplaatst, In vergelijk met 30% van de NIX- en 53% van de BabyBoom-ouders.

Hoe denkt Hans Teeuwen over opvoeding van kinderen?

  • Millennials hebben veel vertrouwen in hun eigen opvoedkundige vaardigheden. 
    Onderzoek wees uit dat 57% van de Millennials-moeders zegt dat ze het uitstekend doet als ouder, dit in vergelijking met 48% van NIX- en 41% van de BabyBoom-moeders. (Vaders in alle leeftijdsgroepen gaven zichzelf lagere cijfers)
  • Millennials hebben meer kans op financiële tegenslag.
    Niet voor niets zijn wij de eerste generatie in één eeuw, die duimt dat onze kinderen het net zo goed zullen hebben als wijzelf, in plaats van beter. Bij ons gaf een vast werkcontract de zekerheid dat je niet één-twee-drie op straat stond. Tegenwoordig niet meer, als je al zo’n contact krijgt. Daarnaast drukken de lasten van kinderopvang en onderwijs veel zwaarder op het totaalbudget van het opvoeden van een kind. Bovendien kampen vele Millennial-ouders nog met een schuld van hun eigen studie.
  • Millennials wachten langer om kinderen te krijgen.
    De leeftijd van een moeder bij de geboorte van haar eerste kind neemt al decennia gestaag toe. Met name vrouwen met hogere opleidingen en betere banen gaan later trouwen en krijgen later kinderen.
  • Millennials zullen minder vaak hun kinderen opvoeden in traditionele gezinnen.
    Het aantal éénouder gezinnen neemt toe in Nederland. Van 2010 tot 2017 ziet het Nederlandse CBS deze samenstelling al met zo’n 100.000 stijgen tot bijna 725.000 gezinnen. Dat is zo’n één op de vijftien huishoudens. Deze stijging zet alleen maar door. Daarnaast groeit ook het aantal tweevader- of tweemoedergezinnen.

Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT