Sex

Sex

Heel veel seks, anders zal het nooit het worden

Netflix Sex Education
Ja, het zijn preutse tijden. Maar is de jeugd preutser dan wij vroeger? Nee. 'Sex Education', de Netflix-serie, toont het tegendeel.

Ja, we zijn fatsoenlijker geworden. En nee, topless zonnen zie je nauwelijks meer. En nee, de vrije liefde wordt niet meer gepredikt. En nee, niet in elke Nederlandse film wordt er nog standaard uit de kleren gegaan. Ogenschijnlijk konden we in de jaren zeventig heerlijk raak leven in vergelijking met nu. Maar is er echt veel veranderd? De Netflix-serie Seks Education levert je de bril op, om deze tijd te aanschouwen. Nog niet gezien? Geen punt: we zien leerlingen van allerlei pluimage, die soms geïnteresseerd, soms ongeïnteresseerd in de les zitten. We zien goede leraren, maar ook leraren die zo slecht zijn dat je nauwelijks nog hun volgende flater wilt bekijken. De school is oud, de gangen afgetrapt. Er wordt gepest, er heerst groepjesvorming. Kortom we zie een instituut in Engeland, die zomaar ook in Nederland had kunnen staan.

Altijd leuk. Ook als je de serie nog nooit hebt gezien: bloopers.

Goede reputatie

Het nieuwe hoofd van de school zit echter met de handen in haar haar. Zij vindt dat de goede reputatie van de school aan een zijden draadje hangt, vanwege het tolerante beleid. Met name het onderwerp seks wordt te makkelijk besproken en door de leerlingen ook te vaak in de praktijk gebracht. Ook op school (herkenbaar?) De directrice trekt de normen en waarden aan, met als doel de school te veranderen in, inderdaad, een schoolvoorbeeld. Een instituut zoals conservatief Engeland graag ziet.

Zomaar een inzicht in seizoen drie van Sex Education

Het is niet moeilijk hiermee de intentie van de makers van de serie te raden. De oorspronkelijke losse levensstijl is een ode aan de tijd, waarin wij ongeveer leefden. Omgekeerd, de intredende preutsheid is het evenbeeld wat wij daarna meemaakten. Veranderen de leerlingen na de nieuwe schoolregels wezenlijk? Nee, als iets niet mag, dan woekert het juist ondergrond verder. Het leven van de leerlingen draaide heel veel om seks, seks, seks, seks, seks, seks. En na intrede van de fatsoensnormen nog steeds.

Meelij met de jeugd hoef je niet te hebben. In ieder geval niet als het gaat om een leven tussen vele fatsoensnormen

Dus, wentel je gerust in nostalgische gevoelens. Vroeger was alles inderdaad beter. Zelfs als het niet zo was. Dat is het recht om te geloven als je wat ouder bent. Maar meelij met de jeugd hoef je niet te hebben. In ieder geval niet als het gaat om een leven tussen vele fatsoensnormen. Kijk anders nog even naar de eerste scène van de derde serie (want daar zijn we ondertussen aanbeland). Ondersteund door de lauwwarme klanken van ‘I Think we are alone now’ zien we in een lange scène iedereen het doen met elkaar. Lang, kort, gay, hetero, zwart, wit en elke categorie mens die we nog vergeten. Waar we zeker van zijn, is dat alles verandert, maar het verlangen naar seks altijd domineert.

Falder.nl is de grootste site van Nederland voor mannen van 50-plus.
Vind je onze berichten leuk en wil je niets missen? Volg ons dan en like onze Facebookpagina.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT