Jeugd

Jeugd

Gaan wu ovur een paar jaar zo schreivu of eppu?

appen
Whatsapp verandert ons schrijven. Nu al stellen jongeren ‘de punt’ ter discussie. Maar gaan we straks alleen nog maar schrijven wat we horen? Nagenoeg zonder spellingsregels? Wij 50-plussers leren dat nooit meer. Want dat ziet er zó uit.

Ben je nog van de generatie Aap-Noot-Mies? Dan heb je waarschijnlijk ook zeer duchtige spellingles gehad. Je weet wel, van zo’n juffrouw met ziekenfondsbrilletje op, die streng erop toekeek of je in de juiste schrijfhouding wel mooie lussen maakte in de ‘d’, of dat er een nette krul kwam aan het einde van de ‘t’, of dat je bij de  ‘u’ onderop een mooi bochtje maakte. Je moest goed en netjes kunnen schrijven en alle spellingsregels goed kunnen toepassen. Hoe kon je anders later een sollicitatiebrief opstellen en zo een goede functie bemachtigen? Of een prachtige liefdesbrief schrijven, om het meisje van je dromen in te palmen?

Woorden neerkwakken

Niemand die destijds had kunnen denken dat er ooit iets zou ontstaan als Whatsapp. Waar de jeugd van tegenwoordig de woorden zomaar neerkwakt, zonder zich iets aan te trekken van de spelling. Als ze al woorden gebruiken want als emoji’s de taak kunnen overnemen, dan wordt daar al driftig van gebruik gemaakt. Enige voorwaarde lijkt dat de tegenpartij het snapt. En dat heeft nu al zijn gevolgen.

Vooruitziende blik? Al in de jaren tachtig ging het bij Van Kooten en De Bie over appen, uhh eppen

Geen punt meer

Het AD berichtte vorige week dat een onderzoek van taalkundigen uitwees dat jonge generaties liever geen punt meer gebruiken ze zien dit als een teken van woede ze vinden dat er zo met teveel nadruk een conversatie wordt beëindigd en vinden dat het dan net lijkt alsof als je boos bent op elkaar

Opschreivu

Gevolg zal zijn dat een punt zal wellicht straks uit ons gezichtsveld verdwijnen daar zouden we nog mee kunnen leven maar je kunt op je vingers natellen dat straks elk gebruik van leestekens ter discussie wordt gesteld als dit zo doorgaat dan zullen jongeren generaties zich storen aan elke spellingsregel dus die worden dan langzaam maar zekur overboort gegoojt weligt hoef ju pakweg ovur een jaar of tien aleen nog maar op te schreivu wat je hort en hoef je verdur niets meer tu leru misgienkunjudanookguwoonallewoorduachturelkaarneerrammuenzorgtdespelingkontroluvanjutelefoonervoordatjenogalllusgewoonkanbegrijpu

Conclusie: wij 50-plussers zullen weer in de schoolbanken moeten, om onszelf het ontschrijven aan te leren.

Falder.nl is de grootste site voor mannen van 50-plus van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

 

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT