Jeugd

Jeugd

Knipoog naar Toen: genot tussen de oren

De walkman. Het was feitelijk Spotify van nu. Met 1 druk op de knop luisterde je muziek, terwijl je over straat liep, in de trein zat of op het strand lag.

Oké, oké, Spotify is natuurlijk oneindig veel uitgebreider – en makkelijker – dan een cassettebandje, maar veel minder magisch. De magie van een bandje!

Wij konden het toen nauwelijks geloven dat je muziek zomaar op een stukje tape kon opnemen. Dat je de The Police, Simply Red, Dire Straits en Doe Maar kon afspelen, waar je ook was.

Hele dagen konden we doorbrengen met het opnemen van grootste hits van de Top40. Zoals Dancing in the Dark van Bruce, Another brick in the wall van Pink Floyd of Purple Rain van Prince. Het gedoe om de radiostem van de disc jockey te omzeilen, om het hele liedje erop te krijgen, angstvallig de lengte van de cassette in de gaten houden. Wij weten nog exact van elk nummer waar een cassette – en dus het liedje – ophield.

Misten we net de drumsolo of het einde ervan. En als we later weer eens dat bepaalde nummer terug hoorden: o ja, zo eindigt het!

Gast, hoe werkt dit dan?

Het schoonmaken van de opnamekop met pure alcohol. En dan vloog er weer een beschermkapje van je koptelefoontje af. En oh hel en verdoemenis, als het bandje ontspoorde uit de cassette! Als spaghetti spoot de band uit de walkman, geheel verkreukeld. Gelukkig was er dan altijd een potlood om de schade te herstellen.

Maar het mooiste aan de walkman – geef toe – was toch het sociale aspect ervan. Wie heeft welke elpee thuis die we kunnen overtapen? Scheelde toch snel 19 gulden als je die plaat zelf moest aanschaffen!

Kortom, bandjes ruilen of een speciaal bandje samenstellen om indruk te maken op een meisje. De walkman was altijd voer voor sociale gesprekken, op het schoolplein, op je kamer thuis, op feestjes. Kom daar nog maar eens om met Spotify! En de muziek van toen was beter.

De eerste walkman zag trouwens het licht op 21 juni 1979. Van Sony, die meteen het alleenrecht kreeg op de naam. De walkman kon vanaf 1 juli datzelfde jaar gekocht worden en werd erg populair, terwijl de fabrikanten er in het begin geen enkel heil zagen in het apparaatje. De bedrijven geloofden gewoon niet dat mensen erop zaten te wachten om met een koptelefoon al wandelend muziek te luisteren!

Uiteindelijk werden er naar schatting tweehonderd miljoen exemplaren van de walkman verkocht…

 Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze
Facebookpagina

 

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT