Memory lane

Memory lane

Nooit waren de jaren 50 zo voelbaar als in de NTR-serie ‘De (h)eerlijke Jaren 50’.

Een beetje nostalgie, maar bovenal een knap beeld van een vaak geïdealiseerde tijd: de serie ‘De (h)eerlijke Jaren 50’.

Vaak worden de jaren 50 geïdealiseerd. Toen was de wereld nog klein en overzichtelijk, hingen de touwtjes uit de brievenbus en waren de mensen met weinig tevreden. Van oikofobie was al helemaal nog geen sprake.

Ernaast gaan

In een nieuwe vierdelige serie op NPO/ NTR, ‘De (h)eerlijke jaren 50’, komen die jaren voorbij. De eerste aflevering, ‘Mill-Langenboom, Babyboom & emigratie’ is al erg aardig. Hij speelt in Oost-Brabant, waar in die jaren kleine boertjes het hoofd boven water houden met hun eigen productie. Die omvatte ook een onnoemelijk aantal kinderen, want in die oer-katholieke agrarische contreien waren voorbehoedsmiddelen uit den boze en voor het zingen de kerk uit gaan ook. In Brabant heette dat trouwens ‘ernaast gaan’, vertelt een oude Millenaar.

Meneer pastoor

Meneer pastoor komt regelmatig vragen of het niet weer eens tijd wordt en gezinnen met 24 kinderen zijn geen uitzondering. Meneer pastoor neemt ook de biecht af, stinkend naar sigaren, en ‘was er als de kippen bij’ om het beste stuk vlees van een net geslacht varken te bemachtigen.

reclame bij LokaleOmroepMill voor de aflevering

En omdat er nog geen fabrieken zijn, op één na waar ze hout en klompen maken (Gebroeders Van Hout), emigreren de overtallige of -tollige families naar Canada, Australië of Nieuw-Zeeland. ‘Overal was ’t verdrietig’, vat Lambert van Tiel die treurige situatie samen. Hij zag zijn familie met de boot vanuit de haven van Rotterdam aan de horizon verdwijnen. En overzees was het ook niet altijd het paradijs.

Pas aan het eind van het decennium komt de mechanisatie op en moet iedere boer zijn eigen tractor en ploegmachine hebben. Zeker als de buurman er ook een heeft. De jaren van welvaart breken aan en maken emigratie overbodig.

The road to memory lane

Het is (h)eerlijke nostalgie, mooi gemonteerd en goed gedocumenteerd, met fijne nostalgische muziek eronder (zelfs ‘Don’t Fence Me in’, bekend uit ‘The Singing Detective’) en markante geïnterviewden. De aflevering begint al met een dorpeling die constateert dat er vroeger nog drie bakkers en vele andere winkels waren in het dorp, en nu nog maar één bakker. Een man die in Canada geboren is en op 4-jarige leeftijd in Mill terechtkwam omdat de familie terugging, heeft het over ‘the road to memory lane’. Een vrouw, nummer 21 van de 24, moest al op 13-jarige leeftijd ‘in betrekking’ en in de kost en huilt daar nu nog om.

De meesten van ons zijn misschien net in de jaren 50 geboren of net daarna, maar iets van herkenning zal er toch wel zijn, al is het maar uit de verhalen van onze ouders.

In de volgende afleveringen komen verschillende andere thema’s uit de jaren 50 langs, gefilmd in Den Haag, Stadskanaal en de Zaanstreek.

Terugkijken op NPO Start

Je kunt de eerste aflevering, voor het eerst uitgezonden op donderdag 9 mei om 20.25 uur, nog gratis terugzien op NPO Start. Donderdag is er weer een, over Den Haag. https://www.npostart.nl/de-heerlijke-jaren-50/VPWON_1294467

Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT