Business

Business

‘U wilt deze baan? Sorry, te oud’

50Plussers die op zoek zijn naar een baan, worden vaak al in de vacaturetekst gediscrimineerd. Dat concludeerde het College voor de Rechten van de Mens een tijdje geleden al. Nu geven mensen van Personeelszaken toe dat ze inderdaad ‘ouderen’ snel terzijde leggen.

Woedend

Vier op de tien hr-verantwoordelijken heeft zich weleens schuldig gemaakt aan leeftijdsdiscriminatie, meldt uitzendbureau Unique deze week. Ook geeft 12 procent van de 620 ondervraagden toe weleens iemand niet uitgenodigd te hebben op basis van een ‘buitenlands klinkende naam.’ Mannen met een hr-functie maakten zich twee keer zo vaak schuldig aan die laatste vorm van discriminatie als vrouwen. 56 procent van de ondervraagden stelt dat persoonsgegevens altijd een rol spelen in het sollicitatieproces.

Falder is woedend. HR-mensen weten blijkbaar niet dat de helft van de volwassenen volgend jaar al (!) 50 jaar of ouder is. De vergrijzing neemt snel toe en veel jongeren komen er niet meer bij. De mensen met ervaring en kennis van zaken zijn juist goud waard voor je bedrijf. Het zijn harde werkers, zijn zelden ziek en loyaal tot op het bot. Wij van Falder zouden personeelszakenmensen willen aanraden juist wel 50Plussers uit te nodigen. Je zult je nog verbazen!

Solliciteren? Bereid je goed voor...

Jonge hond

Al eerder concludeerde de Vrije Universiteit in Amsterdam dat er op grote schaal wordt gediscrimineerd. In 40.000 tot 60.000 gevallen van 1,8 miljoen vacatures werden ouderen genegeerd. Soms direct: ‘je bent maximaal 35 jaar’, en meestal indirect: dan is de organisatie bijvoorbeeld op zoek naar een ‘starter’, ‘schoolverlater’ of ‘jonge hond’. Volgens de wet is dat knetterverboden. Onderscheid naar leeftijd op het gebied van werk is verboden, zowel direct als indirect.

‘Het is een heel hardnekkig probleem,’ stelt Nicola Jägers, hoogleraar mensenrechten aan de Universiteit van Tilburg en lid van het college voor de rechten van de mens op nos.nl. ‘Dit is slechts het topje van de ijsberg.’ Ze benadrukt dat vacatureteksten alleen nog maar het zichtbare deel van de werving en selectieprocedures zijn. ‘We weten uit ervaring bij het college dat de obstakels die ouderen later in dat proces tegenkomen nog vele malen groter zijn.’

60% ouder dan 45

De discriminatie weerhoudt veel ouderen ervan om te solliciteren, zegt Jagers. ‘Ze laten zich echt afschrikken en solliciteren niet als er een verwijzing naar leeftijd in de vacature staat. En dat is echt een groot maatschappelijk probleem’. Meer dan 60 procent van de langdurig werklozen is 45 jaar of ouder.

Solliciteren als oudere werknemer? Hier zijn sollicitatietips die je carrière als 55plusser wellicht kunnen helpen.

  1. Zit niet stil, doe eventueel vrijwilligerswerk
  2. Zorg voor afwisselende ervaring. Hoe breder de ervaring, hoe beter.
  3. Volg cursussen of trainingen, ontwikkel jezelf
  4. Ga netwerken. Is – zo wijst de praktijk uit- de snelste manier om een nieuwe baan te vinden
  5. Stel geen onmogelijke eisen aan je functie. Ooit directeur geweest? Hou daar niet te hardnekkig aan vast.
  6. Wees reëel over je salaris. Een stapje terug is toch geen ramp?
  7. Open je ogen voor een andere functie of sector. Ga iets anders doen in een andere branche. Misschien heb je altijd al boswachter willen worden.
  8. Realiseer je wat je 55-pluspunten zijn. Zelden ziek, loyaal, altijd bereid om bij te leren.
  9. Tackel de grootste vooroordelen tijdens je sollicitatiegesprek

 

Foto’s: https://nl.depositphotos.com/stock-photography.html

Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT