Fashion, food & travel

Fashion, food & travel

Mannen en koken? Nou, vooruit, soms dan!

Eigenlijk interesseert al dat eetgedoe ons geen moer, maar je moet toch een beetje meedoen tegenwoordig. Dus wat zijn de culi-trends van dit jaar?

In feite hebben we natuurlijk helemaal geen zin om te koken. Laat staan om 200 euro neer te tellen om een beetje chique met een leuke vrouw uit eten te gaan. Maar soms moet je wel, en dan is het toch goed om op de hoogte te zijn van de nieuwe trends op culinair gebied.

Gelukkig bestaan er veel culinaire blogs die je kunnen helpen je de wereld van de verfijnde gastronomie en het ‘culi-gebeuren’ binnen te bluffen.

Zo heeft Ronald Hoeben al een tijdje een eigen videokanaal, Foodtube. De man heeft al meer dan 1150 video’s gemaakt over eten! Ook al is de voice-over niet altijd even opwindend, je leert wel hoe je een kip aanbraadt, een karbonade bakt of een ribeye grillt, pizza’s maakt, enzovoorts. Er werken graag andere chefs mee, dat moet Hoebens redding zijn, anders hou je zoiets niet vol. (www.foodtube.nl) Hoeben werkt ook veel samen met wijnschrijver Harold Hamersma die, bescheiden als hij is, zijn website www.degrotehamersma.nl noemt.

Je denkt toch even dat het geen parodie is. Jochem Myjer bij 'Jef' op Texel.

De Buik (www.debuik.nl) is eerst begonnen in Rotterdam, later overgewaaid naar Amsterdam. Kun je je ook op abonneren. Er werken maar liefst vijftig frisse culinaire bloggers aan mee, dat kun je wel een succes noemen. Op deze site kun je de hipste adresjes scoren in ‘010’ en ‘020’, met uitstapjes naar de randgemeenten. Mede-oprichter Gijsbregt Brouwer signaleerde onlangs de volgende food trends voor het nieuwe jaar. (Wel georiënteerd op Rotterdam, waar hij actief is.)

  • Het nieuwe chique. Nu (sommige) mensen weer bulken van het geld, komen er meer blikkerende restaurants voor de nouveau-riche. Daar kunnen ze het breed laten hangen: emmers kaviaar, oesters, ganzenlever, knallende flessen van de duurste champagne en ander decadent gedoe. Brouwer: ‘Verwacht veel voetballers, boefjes en havenbaronnen in deze nieuwe etablissementen van klatergoud en pluche’.
  • Chefs hebben genoeg van mensen die maar zitten te fotograferen en plaatjes op Instagram zetten, in plaats van te genieten van hun ‘creaties’. Daarom, jawel, komen er volgens Brouwer meer schaarsverlichte restaurants. In Frankrijk was er al een chef die het fotograferen in zijn zaak verbood. Zo ver zijn we in Nederland nog niet.
  • We eten al gezond en duurzaam, tenminste, een kleine elite doet dat. Maar nu moet er volgens deze Gutmenschen ook nog sociaal worden gedineerd, dus met aandacht voor dierenwelzijn en het milieu en liefst met bediening door mensen ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’.
  • Je hebt al wijnbars met automaten waarmee je je eigen wijn kunt tappen, en die trend zal doorzetten. Je krijgt veel te weinig in je glas en betaalt veel te veel, maar je maakt wel indruk als je over wijn weet te leuteren.
  • De krankzinnigste trend: vis uit blik. Er is zelfs een woord voor: ‘micro-canning’. In Portugal heb je al decennia winkeltjes waar ze alleen visconserven verkopen, en dat is nu overgewaaid naar hier, en nu kun je zelfs terecht in restaurants waar ze alleen vis uit blik serveren. Het moet niet veel gekker worden.

Tips voor goeie culi-blogs zijn natuurlijk altijd welkom! In de toekomst meer…

Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT