Hein

Hein

Einde van een traditie: nooit meer ‘voetbalplaatjes sparen’

Herken jij Erik ten Hag, toen RKC? Dan spaarde jij ze ook: Voetbalplaatjes. Na jou volgden nog vele generaties. Nu komt daar een eind aan. Nog een keer een nostalgische terugblik. Hoe zagen Van Gaal en andere huidige trainers eruit, tijdens hun voetballoopbaan.

Vele namen van prof-voetballers staan in mijn (Falder-columnist Hans van der Steeg) geheugen gegrift dankzij mijn voetbalplaatjesalbums uit die tijd. Ik kan nog vrijwel alle spelers uit die tijd opdreunen van Ajax, inclusief opstellingen. Hier de Amsterdamse achterhoede: Stuy, Krol, Vasovic, Hulshof, Suurbier. Ook die van Feijenoord is blijven hangen: Treytel, Laseroms, Hasil, Israel, Romeijn. Hetzelfde geldt voor namen van spelers van ploegen die niet meer bestaan of die je jezelf niet meer kan voorstellen op eredivisie-niveau. Beertje Wentink, Haarlem, Frits Soetekouw, DWS, Sjaak Roggeveen, Holland Sport, Fred André, Telstar.

Maak me ’s nachts wakker en ik dreun ze op. Wat wil je? Als jong jochie stond voetbalkoorts gelijk aan het verzamelen van deze plaatjes. Dag en  nacht schoten ze aan het begin van het voetbalseizoen door mijn hand. Als ik het pakje openscheurde en de nagelnieuwe afbeeldingen eruit haalde. Als ik ze inplakte in het verzamelboek.  Als ik deze doorbladerde, om te checken welke plaatjes er nog ontbraken. Als ik ze ruilde op het schoolplein.

Je moet me nu niet meer vragen naar de huidige opstellingen van de grote voetbalclubs. De eredivisie is voor mij nu een gelegenheidsdingetje. Soms kijk ik een wedstrijd als het er echt toe doet. Maar dat is vaker niet dan wel. Dat zal wel de leeftijd zijn. Andere dingen eisen nu de aandacht op.

Bij ons in het dorp stond ik laatst weer achter zo’n jochie dat drie pakjes voetbalplaatjes kocht. Wedden dat hij wel alle opstellingen zo kan opdreunen.

Helaas, dat jochie behoort waarschijnlijk tot de laatste generatie kinderen dat nog de Panini-plaatjes door zijn handen mocht laten glijden. De onderneming stopt na het WK in Quatar ermee, omdat ze dan de licentie als exclusieve partner van de bonden zijn kwijtgeraakt.  Het Amerikaanse bedrijf Topps heeft nu UEFA-rechten in handen. Aan alles komt een eind. Zoals Wim Zonneveld ooit zong in ‘Het Tuinpad van mijn Vader’: ‘Ik weet het wel, het is hun goeie recht, die nieuwe tijd, net wat u zegt, maar het maakt me wat melancholiek.’

Daarom in dit artikel nog een keer een mooie terugblik met wat plaatjes van ooit prof-voetballers die we later hebben leren kennen als trainers.

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT