Hans van der Steeg

Hans van der Steeg

De dag dat je beseft dat (4): de tijd abnormaal vliegt

tijd vliegt
Heb je het gevoel dat de tijd te snel gaat? Dat komt door je leeftijd. Met deze tips valt daar wat aan te doen. Spoiler: hoe saaier je leven, hoe meer de tijd vliegt.

Cliché-opmerkingen? Denk aan: ‘Lekker weertje’, ‘koud hè,’ Saai, inderdaad. Ik ben er echter een gebruikskoning in. Die van ‘Wat vliegt de tijd,’ is hard op weg naar het ereschavot in mijn ‘cliché top-10. Achter elk cliché schuilt echter een waarheid (ik schat overigens deze in als no.7 in dezelfde top-10).  De laatste tijd lijkt het namelijk echt wel alsof bij mij de tijd wegglipt. Zo is het maandag, zo geniet ik weer van de vrijdagmiddagborrel. Om bijna in één ademtocht weer op een maandag te belanden. Oef, in deze snelheid: nog een paar ademhalingen verder en ik lig in mijn kist. Kan ik op een of andere manier hier wat tegen doen? Een schietgebedje tot Onze-Lieve-Heer iets minder snel mijn tijd te vermorsen biedt geen soelaas.

Ik vond de zomervakantie inderdaad als kind oneindig lang duren. Ongeveer net zo lang als pak’m beet nu een paar jaar van mijn leven.

Gelukkig is er nog het goddelijk internet. Ik stuit op het boek ‘Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt.’ van hoogleraar psychologie Douwe Draaisma. Deze hoogleraar geeft een paar uitstekende antwoorden op het probleem van mijn wegvliedende tijd. Hij verwijst naar de zomervakantie. Ik vond die inderdaad als kind oneindig lang vonden duren. Ongeveer net zo lang als pak’m beet nu een paar jaar van mijn leven.

tijd vliegt

Douwe Draaisma geeft drie oorzaken voor mijn gevoel.

  1. Voor mij als kind was één jaar een veel groter percentage van mijn leven, dan nu op mij huidige leeftijd. Alleen daarom heb ik het gevoel dat een jaar zo voorbij is.
  2. Mijn lichamelijke processen verliepen veel sneller toen ik nog jong was. Mijn stofwisseling nu werkt minder snel, mijn hart gaat steeds meer in slowmotion-modus, mijn percentage dopamine neemt af en de radartjes van mijn hersenen draaien stroever bij de verwerking van de alledaagse informatie. Volgens Douwe Draaisma is dat eveneens een reden dat mijn dagen als kind eindeloos duurden en mijn tijd nu zo beroerd snel gaat.
  3. Ook is mijn leven stukken minder groots en meeslepend dan toen ik jong was. Weekenden voelen niet alleen als een warm bad, maar lijken net zo voorspelbaar. Mijn werk beheers ik tot in de finesses, maar waar liggen de echte uitdagingen? Volgens Douwe Draaisma zijn sleur en hersenloze drukte dodelijk voor mijn tijdsbeleving. Voor ik het weet zijn er jaren voorbij gegaan zonder dat ik er noemenswaardige herinneringen aan hebt. Zijn advies: zorg dat er regelmatig nieuwe dingen op de agenda staan. Beleef avonturen. Niet alleen leuk, maar met als bijkomend voordeel: de tijd verlangzaamd.

Op avontuur gaan dus? Oké. Uhhh. Maar of het ervan zal komen? Mijn eerste gedachten bieden weinig hoop: ‘Eerst nog een even een nachtje over slapen’ (no.6 in de cliché-top 10). ‘Morgenstond brengt goud in de mond’ (no.9, ex aequo met ‘wie dan leeft, wie dan zorgt’).

Falder.nl is de grootste site van Nederland voor mannen van 50-plus.
Vind je onze berichten leuk en wil je niets missen? Volg ons dan en like onze Facebookpagina.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT