Geen categorie

Geen categorie

Heimwee naar de zitkuil

Het jaren 70 huis was een doorzonwoning met open keuken met eetbar en schrootjesplafond waarin 3 lampjes. Maar de parel in huis was de onvervalste hippe zitkuil!

Wij hadden bij ons thuis in de jaren 70 geen zitkuil. Ons huis stond vol met robuuste meubels, bolpootdressoirs en Oudhollandse stoelen van zeer degelijk en onverwoestbaar eiken.

Zeer tot mijn spijt, want in het huis van mijn progressieve vrienden was die gezellige, knusse en sociale – met veel kussens en dekens beklede – praatcirkel er wel.

In deze kring van warmte en hoge aaibaarheid kreeg de flower power in alle vormen gestalte.

De zitkuil was dan ook het summum op het gebied van kletsen, spelletjes doen, vrijen, films kijken, blowen en slapen. Het hele leven speelde zich hierin af!

Vanuit de zitkuil hadden we zicht op bruine muren, biezen vloerbedekking, schrootjesplafonds en de met kurk beplakte muren. Terug naar de natuur speelt een belangrijke rol in deze nieuwe tijd. Fotobehang met daarop bomen, bossen of een opkomende zon waren enorm populair. Stilist Frans Bramlage glimlacht als hij terugdenkt aan die tijd: ‘We wilden kurkenwanden om ons heen. De bomen hebben schors dus het was ook weer het gevoel van met zijn allen samen in de natuur zitten. Vandaar ook de kleuren groen, bruin en oranje. Oranje staat dan voor de opkomende zon. Het stille moment van de dag breng je dan over in je huis.’

Veel oranje, bruin en Saturday Nigth Fever

Ik zie ze nog voor mij: hangplantjes in macramé hangers en gehaakte gordijntjes voor de ramen en de zelf gemetselde openhaard. Alles moest op gelijk niveau, want hiërarchie was natuurlijk taboe. Voor een grote groep wordt het belangrijk om slim en goedkoop te leven, het liefst helemaal zonder geld. Eetpatronen worden anders; zelf brood bakken is populair en mensen gaan linzen eten, een enkeling wordt zelfs vegetariër. Reizen naar India waren populair, omdat je dan pas goed kan zien wat het betekent om in armoede te leven en je kon dankzij de goeroes een verlicht leven gaan leiden.

In de tussentijd vormde de zitkuil het middelpunt van ons leventje. Hier braken discussies los over politiek, kunst, literatuur en het leven zelf.

In de kuil was je positief en losjes ‘veroordeeld’ tot elkaar en tv werd iets als banaals gezien. Laten we de zitkuil in ere herstellen en de smartphone, Netflix en 4k digitale tv voor eeuwig uitzetten. Nou ja, in elk geval voor 2 dagen.

Foto: ANP

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze
Facebookpagina

 

 

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT