Rtv

Rtv

The Rolling Stones al 58 jaar in Nederland

Deze week staan de 60-jarige (!) Rolling Stones in de Amsterdam Arena. Natuurlijk is het nu al een legendarisch concert, maar zo legendarisch als hun allereerste Nederlandse concert in het Kurhaus in 1964 wordt het waarschijnlijk niet. De TV-Man vindt het heerlijk om die beelden bij Andere Tijden nog eens terug te kijken.

Andere Tijden komt namelijk met nooit eerder vertoonde beelden van het roemruchte Stones-concert in het Kurhaus. En dat is een sterk staaltje journalistieke productie. Niet alleen vonden ze uniek ruw filmmateriaal (van o.a. Henk van der Meyden), maar ze vonden ook de belangrijkste (oog)getuigen van dat turbulente evenement. Zo ontstaat een waarheidsgetrouwe reconstructie van het eerste bezoek van de piepjonge Jagger & Co aan Den Haag, waarbij vooral opvalt hoe de bad boys uit Engeland toch bescheiden en sympathiek waren.

‘Rij 9 bestond niet meer’

Alom bekend is dat André van Duin in het voorprogramma stond en dat Jos Brink de presentatie deed, maar de redactie van Andere Tijden spoorde een fotograaf, de chauffeur, de Kurhaus-direkteur, de meppende agenten en de (gewonde) fan op, die de volgende ochtend alle voorpagina’s sierde. Vooral deze laatste  persoon is bijzonder, want hij is die jongen in wit shirt die ook op de beroemde polygoon-beelden pardoes op het podium sprong en steeds weer in het publiek werd geworpen. “Wij hadden rij negen”, zegt deze Stones-fan Fred Harrinck. “Nou, die rij bestond na afloop niet meer, haha”.

‘Do you wanna shag?’

De fotograaf verhaalt over hoe meewerkend en aardig de Stones waren. ,,Niets was ze teveel. Ze kregen nog een fles jenever in handen gedrukt. Ze wisten niet wat het was.’’ Ook de chauffeur komt anekdotes, zoals over een nachtelijke ziekenhuisrit, nadat één van de Stones bij het concert (ook) gewond is geraakt. ,,Nadien bedankte Mick Jagger mij nog’’, zegt hij. Hallucinant zijn de net opgeduikelde beelden van een geimproviseerd interview door een Nederlandse actreutel, die denkt dat Jagger op camera tegen haar zegt ‘Do you wanna shag?’, terwijl hij bedoelde ‘Do you want a fag’, oftewel: wil je een sigaret. Kortom, kijkwaardig materiaal. En als je nog naar de Stones in de Arena wil, er zijn enkele kaarten beschikbaar!

The Rolling Stones, afgelopen week in Liverpool.

En dit is de bewuste Andere Tijden-uitzending. Satisfaction gegarandeerd!

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT