Faldernymous

Faldernymous

Wie kent nog wel de hele waarheid? Faldernymous voelt Amerika-kenner en journalist Charles Groenhuijsen aan de tand.

Faldernymous is onze paparazzo. Hij bekijkt en beoordeelt de Machtige Mannen op het wereldtoneel. Groenhuijsen: goed of fout grijs?

Goed nieuws is geen nieuws, dat weten alle journalisten en zo ook onze Charles, die ook heel lang dat principe volgde als journalist, correspondent voor de NOS en als columnist. Hij heeft zelf ook zijn portie ingebracht met de vele sombere rapportages over de USA, krakersrellen en vele andere nare gebeurtenissen in de wereld. Maar een aantal jaren geleden bedacht Groenhuijsen zich dat hij steeds meer aan het verzuren was en ook steeds vaker boos werd om van alles wat er gebeurde. Na zijn periode bij de NOS, waar hij in 2006 wat onvrijwillig weg ging, kwam de ommekeer. Door zijn blik te richten op alles wat goed gaat zag hij in hoe beperkt, hoe negatief de beeldvorming in de media is. Als je kijkt naar bijvoorbeeld Amerika en hoe alles daar (niet) geregeld is, is Nederland in zijn ogen een beschaafd land en hebben we prima zorg- en rechtstelsels. Nederland biedt best veel kansen aan haar inwoners. Alleen lees je dat niet.

Goed nieuws bestaat!

Charles geeft aan dat veel journalisten geneigd zijn een zwart beeld van de werkelijkheid te schetsen. Zij beschrijven de halve waarheid en zelfs minder, want in veel opzichten gaat het goed met de wereld. Ga maar na: elke dag komen 130 duizend mensen uit de armoede, al 25 jaar lang. De middenklasse is nog nooit zo groot geweest, de overgrote meerderheid van de kinderen gaat naar school, de misdaad daalt fors, het drinkwater is schoner, vrouwen emanciperen razendsnel. Zelfs in de conservatiefste landen krijgen zij meer vrijheden. ‘Allemaal ontwikkelingen waar veel burgers geen weet van hebben, omdat de meeste media er niet over berichten,’ aldus Groenhuijsen in een recent interview.

Media moeten het zich aantrekken dat steeds meer mensen nieuws mijden omdat ze er depressief van worden. Zijn credo: bericht toch veel vaker over wat er allemaal goed gaat in de wereld.

Conclusie: Groenhuijsen heeft het lef om journalisten de les te lezen en stelt dat de wereld een stuk mooier is dan journalisten ons willen doen geloven. Positief en grijs dus!

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT