Balen, steeds meer kwalen

Balen, steeds meer kwalen

Welke dodelijke ziektes, die zich pas openbaren na je 50e, erf je van je ouders?

Deze 8 genetische tijdbommen gaan pas af na je 50e. Oorsprong: je ouders.

Het lichaam is een mysterieuze tempel, waarin processen plaatsvinden, ongemerkt, oncontroleerbaar. Sommige van deze processen zetten zich pas na je vijftigste in. Tijdbommen, die altijd in je lichaam hebben gezeten, omdat je deze van een van je ouders hebt geërfd. Hier een aantal, waarvan je hoopt dat deze niet in je genenpakket zitten. Toch, een gewaarschuwd man telt voor twee.

Ziekte van Huntington

Dit is een ziekte die je hersenen langzaam ziek maakt. Hierdoor kun je problemen krijgen met bewegen, denken en je humeur. De ziekte begint meestal tussen de 30 en 50 jaar, maar soms ook later. Als één van je ouders de ziekte heeft, is de kans 50% dat jij het ook krijgt.

Familiaire Adenomateuze Polyposis (FAP)

FAP kenmerkt zich, door poliepvorming in je darmen. Deze poliepen kunnen later veranderen in darmkanker, als ze niet worden verwijderd. Meestal ontstaan de poliepen als je jong bent, maar het probleem met darmkanker steekt pas de kop op na je 50e.

Familiaire Hypercholesterolemie (FH)

Bij FH produceert je lichaam te veel slecht cholesterol. Dit kan leiden tot hartproblemen.

Lynch-syndroom

Dit is een erfelijke ziekte, die je kans op verschillende soorten kanker, zoals darmkanker, vergroot. Deze kankers ontstaan vaak rond je 50e of later.

Hereditary Hemochromatosis

Het kan voorkomen dat na je 50e je lichaam opeens te veel ijzer uit voedsel opneemt. Dit kan schade aan je organen veroorzaken, zoals je lever en hart.

Polycystische Nierziekte (PKD)

Bij PKB ontstaan steeds meer met vloeistof gevulde bobbels (cysten) in je nieren. Dit kan leiden tot nierproblemen en -falen.

Late-Onset Alzheimer

Deze vorm van dementie begint na je 65e. Geheugen- en andere denkvaardigheden verminderen in sneltreinvaart. Als het in je familie zit, heb je een grotere kans om het te krijgen.

Hart- en Vaatziekten

Sommige genen, die een grotere kans geven op hartproblemen of problemen worden actief na je vijfigste. Ook deze vinden hun oorsprong in een van beide ouders.

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT