Gezondheid

Gezondheid

2024: Stoppen met roken, rood vlees en wat dacht je van seks?

Met seks is het een beetje als met roken: naarmate je ouder wordt, ga je het minder doen. Wat levert het op?

stoppen met seks

Van minder of niet roken leef je langer, mogelijk levert minder seks boven de 55 ook wat op. We zullen zien. Eerst maar de cijfers. Geen lullig portiek-enquêtetje bij ome Wim en tante Dien. Neen, hier volgen de keiharde cijfers van het CBS. Onder 16- tot 25-jarigen is 56 procent seksueel actief. 25- tot 45-jarigen zijn met 87 procent het actiefst. Vanaf 55 jaar neemt het percentage seksueel actieven af, boven de 75 geeft 27 procent zich nog over aan ‘de grootse daad’. Mannen wel ietsje meer dan vrouwen, met name onder 55-plussers. Hier speelt mee dat oudere vrouwen vaker dan oudere mannen alleenstaand zijn.

In Brexitland Groot-Brittannië houden ze op met alles, dus waarom niet met seks. Bijna een derde van de mensen in Groot-Brittannië is seksueel inactief. Tussen de 40 en 44 jaar is dat een vijfde, op 74-jarige leeftijd geeft 57 procent de sekspijp aan Maarten.

Welke voordelen geeft stoppen met seks?

Je kunt je 2 vragen stellen. De eerste: Is stoppen met seks schadelijk voor je gezondheid? Dr. Ali Novitsky meldt in dagblad The Telegraph: “Regelmatige seksuele activiteit verhoogt de niveaus van bepaalde hormonen die gevoelens van geluk opleveren en verminderde stress.” Het kan ook helpen tegen depressies. En, niet onbelangrijk voor 55-plus mannen: de prostaat kan baat hebben bij frequente ejaculatie.

De tweede vraag is: welke voordelen geeft stoppen met seks? Een vriend van mij zegt: “Voor mij geen seks. Het gaat allemaal van je leestijd af.” Zit wel wat in. Dr. Ali Novitsky zegt: “Geen seks leidt niet per definitie tot lichamelijke gezondheidsproblemen.” Sterker nog: “De keuze om minder te vrijen kan een enorme opluchting geven.”

Falder’s seksuoloog van dienst vraagt zich af: is stoppen met seks, roken, alcohol, rood vlees, bewerkt vlees en het lidmaatschap van de EU in zijn totaliteit nou echt een oplossing voor de gelukkige oude dag? Voorlopig houden wij ons wat seks betreft vast aan het adagium van de op 92-jarige leeftijd overleden schrijver Remco Campert: “Als ze iets leukers verzinnen, dan blijf ik het erbij doen.”

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT