Gezondheid

Gezondheid

8 redenen waarom dat reservewiel van jou maar blijft groeien

Geen goede voornemens? Misschien moet je toch overwegen om dat reservewiel op je buik aan te pakken. Dit zijn de redenen waarom die maar groeit en groeit.

Ja, vroeger kon je alles eten. Maar tegenwoordig? Ben jij ook zo iemand die bij een reality check in de spiegel met weemoed terugdenkt aan dat goddelijk lichaam van vroeger. Gelukkig dat afvallen niet zo snel in de mond van je vrouw bestorven is. Kans is groot dat zij je nog wel houdbaar vindt: ‘Mijn lieve Teddybeer, kom gerust maar even naast mama liggen.’ Uit onderzoek bij het vrouwelijk geslacht blijkt dat mannen met een buikje zelfs aantrekkelijker worden bevonden dan mannen met een sixpack. Maar als je niet hoeft af te vallen voor haar, doe het dan voor jezelf. En doe het goed. Overtollig buikvet is veel risicovoller dan alleen overgewicht. Je kunt er hoge bloeddruk van krijgen. En hartaandoeningen. Ook verhoogt het de kans op dementie.

Dit zijn de redenen dat je lovehandles groeien en groeien:

 1. Je slaapt niet genoeg
  Slaap is niet alleen goed om je mentale batterij op te laden. Ook om je honger in te tomen. Wie te weinig slaapt, heeft sneller een hongerklop dan diegenen die uitgerust uit bed springen.
 2. Je drinkt te veel
  Ja, een bierbuik komt niet zomaar aan die naam. Calorieën in de alcohol tikken fors aan. Drank bevat gemiddeld zo’n zeven calorieën per gram, dus dat telt snel op. Bovendien zorgt teveel drank voor een behoefte aan een vette hap. Ben jij ook zo iemand die na een avondje stappen nog even een ‘vette bek’ wil halen?
 3. Je hebt teveel stress
  Wie stress heeft, grijpt eerder naar een zak chips. Wie last heeft van stress, pompt specifieke hormonen rond zoals cortisol. Op dat moment krijgt het lichaam een seintje dat je meer calorieën nodig hebt, vooral uit voedsel met veel vet en suiker. Daarnaast zet cortisol je systeem aan om juist nieuwe vetcellen te maken. Deze hebben de neiging om zich rond je inwendige organen te groeperen, waardoor de kans op chronische aandoeningen zoals diabetes en hartaandoeningen toeneemt
 4. Je doet niet aan gewichtstraining
  Onderzoek van de Harvard University in 2014 wijst uit dat mannen die gemiddeld zo’n twintig minuten aan krachttraining deden, in combinatie met conditie-inspanningen, minder buikvet aanmaakten. Hoe meer spiermassa je aanmaakt, hoe meer calorieën je verbrandt.
 5. Je pakt je conditie verkeerd aan
  Het is beter te intervallen, dan een lange periode in hetzelfde tempo te trainen. Uit onderzoek blijkt dat personen met intervaltraining een grotere kans hebben op het verkleinen van hun tailleomvang.
 6. Je eet te weinig vers en te veel verpakt voedsel
  Verpakt voedsel zit vaak vol suiker, zout en zetmeelrijke koolhydraten. Die zorgen ervoor dat de calorieën vooral in het verkeerde midden van je lichaam terechtkomen.
 7. Je stofwisseling vertraagt
  Vanaf je veertigste zou je minder moeten eten. Je spiermassa neemt af en daardoor vertraagt de calorieverbranding. Ook verandert de hormoonhuishouding op oudere leeftijd. Je testosteron vermindert, daardoor ontstaat vaak een buikje.
 8. Je eet het verkeerde soort vet
  Je hebt vetten en vetten. Studies hebben aangetoond dat eten van zogenaamde meervoudig onverzadigde vetten (zoals in zonnebloem en – olijfolie of in vis) zorgt voor minder buikvet. Dit in tegenstelling tot de verzadigde vetten, zoals in chips, patat of fastfood, die het ‘vet’ heerlijk vinden om zich te groeperen op of onder je navel.

Bron: MensJournal.com

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze 
Facebookpagina

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT