Gezondheid

Gezondheid

De (extra) reden om goed te slapen

De hele dag door vecht ik tegen mijn slaap, om vervolgens een nacht lang te piekeren over vrijwel alles wat er zich tot nu toe in mijn leven heeft afgespeeld.

Tegenwoordig lijkt het alsof iedereen om mij heen (inclusief ikzelf) last heeft van slapeloosheid. Wat doe je op zo’n moment? Tsja, dan grijp je toch maar even naar die telefoon. En nee, dit draagt natuurlijk ook niet bij aan een betere nachtrust, maar we moeten ons toch vermaken.

Een fijne nacht slapen is dus eerder uitzondering dan regel; helaas maar waar. Uit cijfers van het CBS blijkt dan ook dat één op de vijf Nederlanders hier last van heeft, dus er lopen behoorlijk wat nachtbrakers in ons land rond. Maar wat doen die korte nachten nou eigenlijk met ons?

Naast het feit dat we er de volgende ochtend bloedjechagrijnig van worden, heeft weinig slaap jammer genoeg ook echt effect op ons lichaam. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: van te weinig slaap kan je gewicht toenemen. Sterker nog: volgens slaapexpert en neurowetenschapper Els van der Helm, zou één uur minder slaap per nacht er de volgende dag toe leiden dat mensen ongeveer 140 calorieën extra eten. Door te weinig slaap kan iemand dus een halve kilo per week aankomen. Nou, lekker dan. Je zou toch verwachten dat je met al dat gepieker in bed juist meer calorieën verbrandt, maar mooi niet dus.

Uit verschillende onderzoeken is dus gebleken dat slaapgebrek zorgt voor een verhoogde eetlust. Dit heeft alles te maken de hormonen ghreline en leptine. Ghreline is een hormoon dat hongersignalen doorgeeft aan je hersenen. Voordat je eet zijn de ghrelinespiegels hoog en op het moment dat je gaat eten nemen die weer af. Leptine is het hormoon dat ons juist een vol gevoel geeft en dus de eetlust remt. Je raadt het al: door een tekort aan slaap maakt je lichaam meer ghreline aan en minder leptine, waardoor je eetlust wordt verhoogd en je automatisch meer gaat eten.

Daarnaast beïnvloedt weinig slaap je ruststofwisseling (RMR), de snelheid waarmee je lichaam energie verbrandt wanneer je volledig uitrust. Onderzoekers hebben ontdekt dat een langdurig slaaptekort je RMR kan verlagen, waardoor je verbranding dus niet optimaal is. Daarbij ben je na zo’n ellendige nacht vaak veel te moe om te sporten, dus naar een fijne work-out kun je ook wel fluiten.

Tot slot kan weinig slaap ervoor zorgen dat je minder goed in staat bent om gezonde keuzes te maken wat betreft voeding. Dit herkennen we waarschijnlijk allemaal wel, want hoe fijn is het om even wat eten te bestellen wanneer we doodmoe zijn? En als we dan toch bezig zijn, voegen we ook meteen wat lekkers toe, omdat we zo ontzettend vermoeid en zielig zijn. Ook gaat je lichaam door te weinig slaap op zoek naar snelle energie, waardoor je hunkering naar suikers toeneemt. Allemaal pure ellende dus.

Dit artikel verscheen eerder op Amayzine.com

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT