Gezondheid

Gezondheid

Man van de Week: ‘kampioen overleven’ Ivan Wolffers

Hij had al 20 jaar prostaatkanker, maar schrijver/arts Ivan Wolffers (op foto boven rechts) wist van geen wijken. Nooit. Tot vrijdag 7 oktober toen hij het vlaggetje moest strijken.

Wolffers (74) is zonder twijfel de man van de week. Want onmiskenbaar een dappere, vrolijke, attente, erudiete, romantische, kritische en positief ingestelde geest. Wolffers kreeg 20 jaar geleden prostaatkanker en die ziekte heeft hem nooit belemmerd om zo goed mogelijk door te leven. Altijd wist hij weer energie te vinden om een nieuw avontuur aan te gaan. Om te blijven schrijven, creëren en reizen.

Hij is een voorbeeld voor ons allen, wij stakkers, die soms het hoofd laten hangen door een afgescheurde teennagel, een te hoge energierekening, een deukje in de auto, een grijze haar of een kanaalwortelbehandeling. Get a life.

Oké, oké, toegegeven. De aanwezigheid van zijn prachtige vrouw, schrijfster Marion Bloem (op foto boven links), moet hem daarbij ongelooflijk veel goed hebben gedaan. Want wakker worden naast deze godin moet dezelfde uitwerking hebben als tien pillen Viagra.

Over hun ontmoeting in 1971 schrijft de NOS het volgende:

Zij viel echter voor hem, want, zo vertelde ze later: “Hij was de eerste jongen die niets probeerde. Hij bleef maar in mijn oor staan praten in de disco: dat hij een kritisch arts was. Ik vond het wel opwindend, die lippen tegen mijn oor. Ik dacht: dóe eens iets.”

Wolffers werd ‘de populairste huisarts van Nederland’, zoals Vrij Nederland, waarvoor hij ook schreef, hem noemde. Een groot succes werd zijn boek Medicijnen, waarvan meer dan een half miljoen exemplaren werden verkocht. In 1977 kwam het voor het eerst op de markt. daarin nam hij pittig stelling tegen de farmaceuten die koste wat kost pillen willen verkopen. Soms tegen beter weten in.

Wolffers en zijn vrouw schreven ook over de gevolgen van de ziekte voor hun seksleven. Hij had haar altijd extreem aantrekkelijk gevonden en raakte makkelijk opgewonden. De hormoonkuur liet de erectie echter uitdoven.

Volgens Wolffers geeft testosteron scherpte aan je bestaan. Zelfvertrouwen. Nóg een boek schrijven. Het laatste woord nemen. Verlegenheid overschreeuwen met machogedrag. Van de ene op de andere dag was dat weg. Voorheen een groot liefhebber van Ajax, keek hij zelfs geen voetbal meer.

Doordat hij ziek was leerde hij naar eigen zeggen beter te zien wat de essentie van het leven is en kreeg hij aandacht voor zaken waarvoor hij voorheen nooit veel oog had, zoals de schoonheid van de natuur.

Rust zacht Ivan en bedankt voor mooie levenslessen en jouw kritische houding jegens de medicijnfabrikanten.

Foto: ANP

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze
Facebookpagina

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT