Gezondheid

lijf

Waarom mensen die kaas eten langer leven

In het kader van beste nieuws van de dag: onderzoek heeft aangetoond dat je van kaas langer leeft. Ben je in Frankrijk op vakantie, bestel dan nog maar een plankje! (Of gewoon Goudse blokjes bij het voetbal kijken...)

Naast verrukkelijk is kaas ook een wondermiddel. Want wist je dat kaas eten voor het slapen kan bijdragen aan een betere nachtrust? En dat het helpt tegen het aftakelen van ons geheugen, aandacht en concentratie? Zo heeft dat blokje kaas ineens flink wat voordelen. Daar komt er nu dus nog eentje bij: mensen die regelmatig kaas eten hebben ook nog eens de kans om langer te leven!

Zo zit dat

Onderzoekers aan een universiteit in Texas zijn erachter gekomen dat het stofje spermidine, dat in veel kaassoorten zit, bijdraagt aan het tegenhouden van de celdeling van beschadigde levercellen, leverfibrose, hart- en vaatziekten en HCC, de meest voorkomende vorm van leverkanker, aanzienlijk verkleint. Goed nieuws dus, maar er is meer…

Nog een kaasplankje?

Want naast al deze voordelen verhoogt het stofje spermidine ook de levensverwachting. Hoewel het onderzoek alleen is op getest met muizen zijn de resultaten voor mensen zeker hoopvol. Een kwart van de muizen die het stofje toegediend kregen, bleven langer leven dan de beestjes die het niet kregen. En welke kaas kun je dan het beste eten? Vooral brie, blauwe kazen, Parmezaanse kaas, cheddar en sommige mozzarella’s bevatten spermidine.

Dus, nog een kaasplankje dan maar?

Dit artikel verscheen eerder op FavorFlav.

Foto: Image by Racool_studio on Freepik

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT