Gezondheid

Gezondheid

AKP-lijst voor je oudere lichaam: wat krimpt en wat wordt juist groter?

wen er alvast maar aan. wat groot is, wordt klein. Wat klein is, wordt juist groot. En het is allemaal niet even leuk.

Uitstel is nog geen afstel. Dus hoe vaak je ook naar de sportschool gaat, het lichaam veroudert. Hoe? Dat is aan jouw gestel. Wat voor de een geldt, hoeft echter niet te gebeuren bij de ander. Daarom deze APK-lijst. Zodat je zelf kunt checken, hoe ver bij jou de aftakeling gaande is.  Voor het gemak hebben we de lijst onder verdeeld in twee categorieën: wat wordt groter en wat wordt kleiner.

A. Wat wordt groter:

 1. Je ballenhouder
  Tsja, de zwaartekracht valt niet meer te trotseren als je ouder wordt. In elk geval geldt dat voor je balzak. Door het gewicht van je kaatsenballen rekt je netje steeds meer uit. Erg? Nee, het maakt geen bal uit voor je avonturen tussen de lakens. Mooi? Smaken verschillen.
 2. Je oren
  Nee, je hoeft niet bang te zijn voor van die bloemkooloren, waaraan je Grieks/Romeins worstelaars herkent na hun carrière. Maar je oren groeien wél. Met liefst 0.2 centimeter per jaar. Met dank aan je kraakbeen dat wat losser raakt op hogere leeftijd. Bovendien hebben je oorlellen een hang naar beneden. Die worden groter omdat de huid losser raakt. We snappen nu ook waar de term ‘je oor te luisteren leggen’ vandaan komt.
 3. Je prostaat
  Voor wie niet precies weet waar die ligt. Dit deeltje van je lichaam is om de onderkant van je blaas gewikkeld. Je prostaat groeit je hele leven stug en stoïcijns door. Gevolg: bij oudere mannen is deze soms twee keer zo groot  (50 milliliter of nog veel groter ) dan op jongere leeftijd. Die prostaat kan twee kanten opgroeien. Als dat de richting van je blaas is, helaas, heb je pech. Dan treden er plasklachten op. Je bent je verder leven dan veroordeeld tot een vaker of langduriger bezoek aan het urinoir.
 4. Je ego
  Het leven begin bij vijftig. Deze spreuk komt niet zomaar uit de lucht vallen. Want vijftig plussers hebben de meeste kruispunten in het leven al genomen en genoeg levenservaringen opgedaan. Ze zitten veel beter in hun vel dan toen ze twintig waren. Met andere woorden, het zelfvertrouwen is groter dan ooit.

fotoserie van 100-jarigen: toen ze jong waren en, nu, oud

B. Wat wordt kleiner?

 1. Je kaak
  Goed voor een stevig bite, natuurlijk. Je tanden zijn echter ook de heipalen voor je kaken. Valt er eentje weg, inclusief de wortel dan sterft ook een stukje van de kaak af en krimpt deze. Ook met behoud van ál je tanden blijken de kaken overigens na je vijftigste met enkele millimeters te krimpen.
 2. Je ruggengraat
  Kans is groot dat naarmate je ouder wordt, je je lengtegegevens in je paspoort moet bijstellen. Naar beneden welteverstaan. Boosdoeners zijn je ruggenwervels. Of, om preciezer te zijn, je tussenwervelschijven. Die verliezen vocht, waardoor je netto enkele centimeters aan lengte verliest. Als deze tussenwervels echter ook nog eens gaan slijten dan heb je grotere kans op botontkalking van de wervels. Hierdoor kunnen deze inzakken. Dit veroorzaakt weer de nodige krimp. Hoeveel? Dat verschilt per persoon, maar soms is dit wel één centimeter per wervel.

C. Kleine maar ò zo belangrijke toegift: wat blijft gelijk?

 1. Je’ Willy’ 
  Maar waar wij mannen ons toch zorgen zullen maken: hoe zit het met onze ‘Willy’? Er zijn de nodige verhalen in omloop dat deze ook kleiner wordt, maar dat is zeker niet het geval. Je verwenstaaf blijft gewoon gelijk in lengte. Of deze of ook fier en trots, op die momenten dat je wil schitteren, de wereld in zal blijven kijken, is nog maar de vraag. Maar daar gaan we dieper op in een volgend artikel.

Falder.nl is de grootste site voor mannen van 50-plus van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT