Gezondheid

Gezondheid

Wat zegt je oorsmeer over jou?

Je bent echt nooit te oud om te leren. Ook niet over die dingen, waar je misschien weinig over nadenkt. Bijvoorbeeld over je oorsmeer.

Oorsmeer is best belangrijk spul.

Je oor produceert oorsmeer om zichzelf te reinigen en te beschermen. Klieren in de huid in de buitenste helft van je gehoorgang scheiden het goedje af. De vettige stof en kleine haartjes houden stof en andere vijandige deeltjes vast die diepere delen van je oor, zoals je trommelvlies, kunnen beschadigen.

Stel dat je er teveel of te weinig van hebt?

Te weinig kan ervoor zorgen dat je jeukende oren krijgt, die vatbaarder zijn voor infecties. Een teveel kan ertoe leiden dat je last gaat krijgen doofheid, pijn, een vol gevoel of een suis of piep in je oor.

Wat zegt de kleur over jou? Oorsmeer is meestal oranje tot lichtbruin, nat en plakkerig. Voor sommige mensen is het droger en lichter van kleur, dichter bij gebroken wit of geel. Ook zegt kleur alles over de leeftijd van het oorsmeer. Versere oorsmeer is meestal lichter van kleur en wordt donkerder naarmate het ouder wordt en meer vuil opneemt.

Vertelt oorsmeer nog meer over mij?

Ja, het kan wat zeggen over je afkomst, hoewel onderzoeken elkaar hierin soms tegenspreken. Je zou het volgende kunnen concluderen: nat oorsmeer komt vaker voor bij blanke en Afrikaanse mensen en is meestal donkergeel en plakkerig. Voor mensen met een Oost-Aziatische of Indiaanse afkomst is oorsmeer meestal licht van kleur, droog en schilferig.

Wat moet ik doen om mijn oorsmeer gezond te houden?
In principe regelt het oor dit allemaal zelf. Dankzij de beweging van praten en kauwen, evenals de vorm van het oor zelf, beweegt oorsmeer op natuurlijke wijze in en uit het oor. Steek in elk geval nooit wat in je oren om het smeer te verwijderen. Dit kan zelfs gevaarlijk zijn als je een scherp voorwerp gebruikt. Je kunt ook het goedje te ver in je gehoorgangen duwen.

Wanneer heb ik meer kans op problemen?

Als je veel stress hebt, veel oorhaar of ouder wordt. Ook als je regelmatig last hebt van chronische oorinfecties of een vervorming in je gehoorgang hebt, behoor je tot de risicogroepen.

 

Hoe herken ik een slecht oorsmeergehalte?

Als het zo dun wordt dat het uit je oor loopt, als het stinkt, bloederig oogt of groen verkleurt, is een belletje naar je huisarts raadzaam.

Hoe onderhoud ik dan mijn oren op de goede manier?

Gebruik in elk geval nooit oorstaafjes. De kans dat je hiermee de gehoorgang beschadigt is te groot. Om je oren binnen veilig te reinigen, was je de oorschelpen voorzichtig met milde zeep en water. Laat dit dan langzaam in de gehoorgang lopen. Als het water dat terugloopt resten oorsmeer meeneemt, is dit goed. Dit zijn deeltjes die namelijk hun taken hebben vervuld en eigenlijk al met pensioen zijn.

Falder.nl is de grootste site van Nederland voor mannen van 50-plus.
Vind je onze berichten leuk en wil je niets missen? Volg ons dan en like onze Facebookpagina.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT