Goed in je vel

Goed in je vel

Dit is waarom je boven de 50 blij bent, dat je geen 20 jaar meer bent

Ah, je twintiger jaren. Oneindige energie, knallende feestjes en totaal geen idee hebben waar je mee bezig bent. Houd toch op. Dit is waarom je blij moet zijn, dat je boven de 50 bent.

Ah, je twintiger jaren. Die tijd van oneindige energie, knallende feestjes en… totaal geen idee hebben waar je mee bezig bent. Als je eenmaal de respectabele leeftijd van vijftig hebt bereikt, kijk je waarschijnlijk terug op die dagen en denkt: ‘Hoe heb ik dat ooit overleefd?” Laten we eerlijk zijn, er zijn talloze redenen waarom je dolblij bent dat je die chaotische tijd achter je hebt gelaten.

Zelfvertrouwen

Ten eerste, zelfvertrouwen. Herinner je je nog hoe je op je twintigste constant bezig was met wat anderen van je dachten? Je was als een kameleon, altijd veranderend om in de smaak te vallen. Tegen de tijd dat je vijftig bent, is dat allemaal verleden tijd. Je hebt eindelijk die heerlijke “het maakt me niet uit”-houding ontwikkeld. Of je nou op een feestje staat in je favoriete (maar volgens je kinderen absoluut beschamende) trui, of gewoon luidkeels meezingt met de hits van je jeugd in de supermarkt – je trekt je er niks meer van aan. Het leven is te kort om je druk te maken over wat anderen denken.

Financiële stabiliteit

En dan is er nog de financiële stabiliteit. Twintig zijn betekent vaak leven van instant noedels en hopen dat je pinpas het doet bij de kassa. Tegen de tijd dat je vijftig bent, heb je dat allemaal achter je gelaten. Geen nachtelijke stressaanvallen meer omdat je huur bijna vervalt en je bankrekening huilend op nul staat. Nee, je kunt eindelijk genieten van die luxe koffie zonder je schuldig te voelen. Misschien heb je zelfs een beetje gespaard voor een regenachtige dag, of – wie weet – een zonnige vakantie.

Weg met ‘de ware’

Laten we ook niet vergeten hoe relaties veranderen. Op je twintigste ben je constant op zoek naar “de ware” en de meeste dates zijn een soort sociale experimenten. Tegen de tijd dat je vijftig bent, ben je gestopt met het zoeken naar perfectie en heb je vrede gevonden met realiteit. Je waardeert de mensen in je leven die echt belangrijk zijn, en hebt geleerd dat het oké is om “nee” te zeggen tegen energiezuigers. Bovendien, je hoeft niet meer te daten in het tijdperk van Tinder en ongemakkelijke spookdates. Halleluja!

Kip zonder kop

Levenswijsheid is een ander geweldig cadeau van het ouder worden. Waar je in je twintiger jaren als een kip zonder kop door het leven rende, ben je nu een wijs(e) man/vrouw. Je hebt lessen geleerd (meestal de harde manier), en je kunt nu met een gerust hart tegen je kinderen of kleinkinderen zeggen: “Ik weet hoe het voelt.” Terwijl zij misschien met hun ogen rollen, weet jij dat je gelijk hebt.

Krakende gewrichten

Dan is er de gezondheid. Natuurlijk, misschien kraakt er af en toe een gewricht of heb je een leesbril nodig om de kleine lettertjes op je telefoon te zien. Maar je bent ook wijzer geworden in hoe je voor je lichaam zorgt. Die wilde nachten met te veel drank en te weinig slaap? Die heb je achter je gelaten. In plaats daarvan geniet je van een goed glas wijn en gaat op tijd naar bed. En zeg eens eerlijk, is er iets beters dan een goede nachtrust?

Vrijheid

En laten we niet vergeten de vrijheid en flexibiliteit. Kinderen uit huis, carrière op de rit, en eindelijk tijd voor jezelf. Misschien heb je eindelijk die hobby opgepakt waar je altijd al van droomde, of ben je gewoon blij dat je kunt doen wat je wilt zonder je constant zorgen te maken over deadlines en verplichtingen. De vrijheid om je eigen agenda te bepalen is een geschenk dat de twintigjarige jij zich nooit had kunnen voorstellen.

Dus ja, terwijl de twintiger jaren hun charme hadden, is er iets onweerstaanbaar bevrijdends aan het ouder worden. Je hebt de chaos overleefd, bent wijzer geworden, en kunt nu eindelijk echt genieten van het leven zonder de constante druk van jong zijn. Cheers op het ouder worden.

 

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT