Goed in je vel

Goed in je vel

Het meest mislukte mannelijk orgaan: de prostaat

De prostaat is het meest mislukte orgaan van een man. Dit is waarom.

In de eerste halve eeuw van je leven vliegt het porselein alle kanten op.

Het is het pesterijtje van de Schepper. Om de man, van kantoorbediende tot keizer Caesar, halverwege zijn leven tot nederigheid te dwingen. 50% van de mensheid krijgt ermee te maken. Het leven van de man ziet er eigenlijk doodsimpel uit. Na de babytijd komen er eerst 40 lustig klaterende jaren. Vier x tien onbekommerde jaren waarin het porselein alle kanten op vliegt als je op Schiphol de vliegjes, golf-holes en andere leuk bedoelde symbooltjes van het urinoir af spuit. Daarna komen de jaren dat je geen enkel artikel over de prostaat in krant en op sites meer overslaat.

Wel of geen PSA-test?

PSA staat voor Prostaat Specifiek Antigeen, een eiwit dat elke prostaatcel aanmaakt. Een hoge PSA-waarde kán wijzen op prostaatkanker. Critici zeggen: ‘Je leeft geen dag langer als je je PSA laat meten. Je moet alleen langer leven met de gedachte dat je kanker hebt.’ Anderen zeggen: altijd doen zo’n test, liefst op basis van gestructureerd PSA-bevolkingsonderzoek. (Waarmee je alle Nederlandse 50+-mannen slapeloze nachten bezorgt.) Veel artsen in Nederland wijzen op het risico van overdiagnose en overbehandeling. Ja, als de urologen, huisartsen, pathologen er al ruzie over maken, wat moet je dan als (moeizaam) plassende leek?

Duikliteratuur

Ik ben een groot verzamelaar van duikliteratuur over de prostaat. Mijn dossier opent met de spreuk die iedere man uit het hoofd moet leren: ‘De meeste mannen gaan dood mét, en niet áán prostaatkanker.’ 5 procent overlijdt als gevolg van die prostaatkanker, in de andere 95 procent van de gevallen is er een andere doodsoorzaak: een beroerte, dementie of een andere kanker, bijvoorbeeld. Ook een mooie uitspraak: ‘De meeste prostaatkankers zijn ‘vriendelijke tumoren’, slome donders die heel langzaam groeien en nooit tot problemen zullen leiden.’ Als je als man maar oud genoeg wordt, krijg je bijna zeker een keer prostaatkanker.

Sleep er nog een paar jaar erectie uit en neem daarna een theater abonnement

Is het de zware operatie waard? Kan ik niet beoordelen. Maar ik ken bijna niemand met een geslaagde prostaatoperatie. De kans op impotentie of incontinentie (ook door bestraling) is groot. Met impotentie valt nog te leven. Scheelt (boven de 70 jaar, dat wel) een hoop gedoe. Incontinentie erbij lijkt me alle lust uit het leven halen. Een fotootje van de prostaatrobot in je portemonnee wil ook nog weleens helpen.

Prostaatbiopsie

Weleens van een prostaatbiopsie gehoord? Het hoort bij de categorie ‘vreselijk onderzoek dat mogelijk de vermeende kwaal overtreft’. De biopsie in het ziekenhuis wordt vaak rectaal afgenomen. Met een naald worden willekeurig 12 stukjes prostaat geprikt via de endeldarm voor weefselonderzoek. In 6 tot 7% van de gevallen volgt een uiterst vervelende infectie. Kortom: de prostaat is een bitch en het devies is: zo lang mogelijk duiken en je kop in het zand steken. Sleep er nog een paar jaar erectie uit en neem daarna een theaterabonnement of ga met caravan en partner gezellig met MAX op stap. Veel leuker dan een prostaatoperatie. Uiteindelijk eindigt het mannenleven toch met spijsverteringsproblemen en prostaatkanker. Maar dan ben jij hopelijk al ver over de 93.

Auteur: Harri Theirlynck
Beeld: Freepik/Racool_studio

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT