Potentie

lijf

‘Ik ben klaar met dat snelle komen’

Richting de 50, 60 jaar gaat alles in de zesde versnelling. Dag ratrace, dag rennen en vliegen. Maar dat klaarkomen, dat gaat (soms) nog even snel als toen je 21 was.

Wij zijn zelf, heel eerlijk, gemiddeld in de snelheid van ejaculeren. Denken we. Want er is geen natuurwet die zegt dat je er een bepaalde tijd over mag of moet doen.

Volgens artsen is een gemiddelde van 3 tot 8 minuten heel ‘normaal’. In de medische wandelgangen wordt klaarkomen binnen 1 minuut in de categorie Formule-1 snelheid gerangschikt.

Nog niets aan de hand, totdat je het zelf als vervelend gaat ervaren. Seks is dan geen pretje, maar meer een race tegen de klok. Beter gezegd, een race tegen het klokkenspel.

Aan het begin van een seksuele relatie komen mannen vaak sneller klaar, bij de eerste (paar) keer seks. Dan lijkt het alsof je zoveel mogelijk wilt scoren voordat de dame in kwestie weer het hazenpad kiest… Ken je elkaar langer, dan neem je meer de tijd en duurt het klaarkomen ook langer. We zijn dan meer ontspannen en hebben meer vertrouwen. Op oudere leeftijd kan het weer iets sneller gaan, zo leren wij.

Maar vergis je niet, sommige mannen hebben hun hele leven last van te snel klaarkomen, vanaf de eerste keer!

Waarom gebeurt het dan eigenlijk? We weten het niet. Het komt vaak voort uit fysieke, psychologische of emotionele problemen. Anders gezegd: we zijn soms bang om te falen of we willen juist enorm presteren. Het gevolg hiervan is dat we juist snel komen. Kortom, een tegengesteld resultaat boeken.

Gelukkig zijn er seksuele specialisten die hier van alles aan kunnen doen. Zelfs pillen, maar ja, wil je dat?

Een gel op je eikel om die in slaap te sussen? OMG, wij zijn al blij dat we nog een erectie kunnen presenteren, laat staan dat we die banaan voor een half uur verdoven!

Aan de vrouwen ligt het niet dat je snel klaarkomt, aldus Peter Pannekoek...

Seks en klaarkomen is een verfijnd samenspel van ervaring, geduld, Zen en een partner die geen haast heeft. En haast hebben we toch niet meer? Pak de tijd! Praat eens met een seksuoloog. We zijn de schaamte voorbij toch?

Natuurlijk zijn er techniekjes die het klaarkomen kunnen ‘ophouden’, kijk maar eens op seksualiteit.nl Maar cruciaal is dat je er samen een gezellig en opwindend spel van maakt. Het is geen porno-opname en al helemaal geen competitie. Geniet, maar met gepaste snelheid…

Fotografie: Getty

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT