Voor altijd jong

lijf

Beweegsnacks: jawel, elk half uur even iets doen

Het klinkt veel, maar het is niet eens heel belangrijk wat je doet, als je maar even beweegt. Neuropsycholoog Erik Scherder heeft nog meer goede tips.

‘Als je te weinig beweegt, gaan de doorbloeding en stofwisseling in je brein naar beneden’, aldus de hoogleraar neuropsychologie in de Volkskrant van zaterdag 17 februari.

Na elk halfuur zitten drie minuten bewegen. De effecten daarvan zijn echt indrukwekkend, bleek in 2022 uit een analyse van zeven studies. Bovendien verlaag je zo bijvoorbeeld het risico op diabetes. ‘Welke vorm van beweging maakt daarbij niet uit. Een wandelende vergadering werkt goed, blijkt uit onderzoeken. Zo vergroot je je creativiteit en verbeter je je cognitieve functies,’ aldus Scherder.

Ook beweging vóór je werkdag maakt verschil. ‘Zeker mensen die thuiswerken bewegen amper voor ze aan hun dag beginnen’, zegt Scherder. ‘Ja, ze lopen een keertje naar de keuken en terug, maar daar red je het niet mee.’

Scherder adviseert bovendien: ren naar de bus, en op het station de trap op en af, dát is een goede start. Maak op een thuiswerkdag eerst een korte wandeling voor je begint. Of breng je kinderen met de fiets naar school in plaats van met de auto. Kies tijdens het werk voor muziek die je alertheid verhoogt, liefst met een wat hoger tempo. Die klanken komen binnen via de hersenstam, waar gebieden liggen die je opwinding vergroten. Muziek motiveert ook om te bewegen. Uit onderzoek blijkt: als je op muziek loopt, loop je langer.

Foto: Getty

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT