Voor altijd jong

lijf

Voor altijd jong: is een darmspoeling goed voor je?

Het lijkt een goed idee: bij verstopping slangetje in de anus en spoelen maar.

Iedereen herkent het wel: obstipatie ofwel verstopping. Of je wilt eens lekker ontgiften of gewicht verliezen. Al eeuwenoud is de methode om via een klysma ofwel darmspoeling de dikke darm schoon te spuiten.

Maar geleerden zeggen ook: ‘Hoe aantrekkelijk ontslakken misschien klinkt, er is geen wetenschappelijk bewijs dat het werkt.’ Bij geforceerde darmspoelingen is er een risico voor een verstoring van de darmflora. Door darmspoelingen of klysma’s zou je gewicht kunnen verliezen, ontgiften en het zou goed voor je algemene welbevinden zijn. Maar nieuw wetenschappelijk onderzoek toont aan dat hier geen bewijs voor is.

Ranit Mishori van Georgetown University in Washington DC en haar mede-onderzoekers  bestudeerden en vergeleken 20 onderzoeken over darmreiniging die de afgelopen 10 jaar gepubliceerd werden in wetenschappelijke literatuur. De onderzoeken lieten weinig bewijs zien voor een positief effect. Wel kwamen er veel nare bijwerkingen naar voren zoals braken en nierfalen, zelfs geelzucht.

Maar toch zijn er ook voorstanders die juist zweren bij een darmspoeling. Zij hebben de volgende 7 redenen om de klysma juist vaker te pakken:

  1. Herstel je natuurlijke evenwicht door een darmspoeling
  2. Een darmspoeling kan wonderen doen voor je lever
  3. Met een klysma kun je het afvallen een kick-start geven
  4. Een darmspoeling zorgt voor een sterkere dikke darm
  5. Een klysma kan helpen bij mentale klachten
  6. Door een darmspoeling een betere bloedsomloop zonder vervuiling
  7. Minder last van pijn door een klysma

 

Bespreek voordat je een klysma neemt wel met je dokter of dit in jouw situatie een goed idee is. En ook of je het zelf moet uitvoeren…

Foto: Getty

 

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT