Voor altijd jong

lijf

Voor altijd jong: vaker kans op gordelroos na je 50e, maar wat is het eigenlijk?

Ongeveer een kwart van de Nederlanders krijgt gordelroos. Vooral na je 50e is het risico groot. Er is nu een campagne voor meer bewustwording. Want weet jij wat het is?

Om gordelroos meer aandacht te geven is er van 26 februari tot en met 3 maart de tweede editie van de Gordelroos Bewustwordingsweek  

Het lijkt op het eerste gezicht zo’n onschuldig woord en iets wat in je tuin groeit, maar de werkelijkheid is veel harder. Gordelroos is namelijk een ziekte die pijnlijk kan zijn en door zenuwpijn ook lang kan duren. Iedereen die het krijgt, ervaart de pijn anders. Dit is vaak onzichtbaar – ook voor naasten. De verhalen van anderen horen en je eigen ervaringen delen, kan opluchten. Op aandachtvoorgordelroos.nl is dit mogelijk, het zijn verhalen die duidelijk maken dat deze ziekte veel verschillende gezichten heeft.

Dit is gordelroos

Gordelroos, ook wel herpes zoster genoemd, kan zorgen voor/leiden tot een jeukende, pijnlijke huiduitslag met blaasjes en wordt veroorzaakt door het varicellazoster virus (VZV). Bij kinderen veroorzaakt dit virus waterpokken, een ziekte die ruim 95% van de Nederlandse volwassen bevolking heeft gehad. Na genezing van waterpokken blijft het virus ‘slapend’ aanwezig in het lichaam. Als gevolg van een geleidelijk minder effectief afweersysteem, kan het weer opleven naarmate men ouder wordt – en gordelroos veroorzaken. Dit gebeurt bij 1 op de 4 Nederlanders. Bij 5 tot 30% van de mensen met gordelroos kan zenuwpijn ontstaan.

Symptomen van gordelroos

Kenmerkend aan gordelroos zijn de rode vlekjes en met vocht gevulde blaasjes op de huid. Deze blaasjes zitten doorgaans aan één bepaalde kant van het lichaam en vormen vaak een band of gordel – daar komt de naam gordelroos vandaan. Na 10 tot 14 dagen drogen de blaasjes in tot korstjes en gaat de gordelroos vaak vanzelf over. De blaasjes zijn één tot twee weken lang besmettelijk voor mensen die nog geen waterpokken hebben gehad.

Een effectieve behandeling van gordelroos is er niet, daarom is de behandeling meestal gericht op voorlichting en pijnverlichting. Inenting tegen waterpokken en gordelroos is mogelijk, maar omdat deze vaccinaties niet in het rijksvaccinatieprogramma zitten, zijn de kosten ervan voor eigen rekening. Inenten helpt niet op het moment dat je gordelroos hebt, maar kan wel helpen in het voorkomen dat je het later wellicht nog een keer krijgt.

Foto: getty

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT