Voor altijd jong

lijf

Deze kwalen komen zomaar langs na je 59ste (of eerder)

Na je 59ste gaat je lijf kraken en haperen. Hoe blijf je voor altijd jong?

Geef de hormonen vooral de schuld. Want zij zorgen ervoor dat wij mannen – eenmaal op leeftijd – minder testosteron ( en meer oestrogeen!) aanmaken.

Met alle gevolgen van dien. Wij mannen merken vooral dat we moeilijker spiermassa aanzetten met trainen en dat vet heel graag op onze buik wil zitten. Verder gaat onze libido achteruit en blijven de altijd zo gekoesterde ochtenderecties weg. Mentaal krijgen we klappen, tonen minder daadkracht. Sommige mannen worden zelfs depressief!

Heel belangrijk advies van alle medici en psychologen: doe aan krachttraining. Dagelijks aan je spieren werken heeft absoluut voordeel. Daar komt namelijk testosteron bij vrij en spiermassa biedt een belangrijk korset om alles bij elkaar te houden. Zo zak je niet als een plumpudding in elkaar.

Wij zijn dol op lijstjes. Niet om je een depressie aan te praten, maar meer om je te waarschuwen vanavond niet weer voor de buis met een zak chips te gaan hangen. Train liever een uur lang met gewichten, boksbal of buikspiermachine. Hierbij de meeste kwalen bij mannen na hun 55e jaar. Kwalen is balen, hoe scoor jij?

  1. Haaruitval (tja, jammer, genetisch gevalletje, deal with it)
  2. Ogen gaan achteruit (leesbril!) of risico op ouderdomsstaar
  3. Het onvermijdelijke buikje (overgewicht)
  4. Minder zin in seks (daar zijn pillen voor!)
  5. Hart- en vaatproblemen (trainen, trainen en nog eens trainen)
  6. Suikerziekte type2 (eet minder en minder, en dus vooral veel minder suiker en koolhydraten)
  7. Prostaat wordt groter (laat hem regelmatig bepotelen!)

Mannen halen tegenwoordig makkelijk de 80 jaar en vrouwen 82. Leeftijd is maar een getal, belangrijk is dat je let op je eten en dat je volop beweegt. Natuurlijk mag je eens uit de band springen, maar eet minder vlees, suiker en vet. En geef die spieren op hun donder. Elke dag weer!

Foto: Image by Freepik 

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT