Mannen van wie we houwen

Mannen van wie we houwen

Welke voorspellingen zijn uitgekomen van Chriet Titulaer?

Chriet Titulaer is al zeven jaar niet meer onder ons. Maar wat voorspelde hij huiveringwekkend goed de tijd waarin wij nu leven.

Chriet Titulaer, herkenbaar door zijn kenmerkende “kabouterbaard” (ja, hij noemde het zelf zo) die strategisch zijn bovenlip en kin vrijliet, waardoor hij ongetwijfeld het meest snorloze gezicht van Nederland werd genoemd. Zijn uiterlijk was even opmerkelijk als zijn voorspellingen, en zijn Limburgse zachte “g” zorgde ervoor dat je nooit kon missen wanneer Chriet op tv was. Maar achter dat iconische gezicht en accent ging een man schuil die technologie en de toekomst zag aankomen als geen ander.

Maanmannetje

In 1967, terwijl de meeste mensen nog droomden over de maan, was Chriet daar al druk mee bezig. Zijn afstudeerscriptie ging er namelijk over. Kort daarna ging hij op uitnodiging van niemand minder dan Gerard Kuiper (ja, die van de Kuipergordel!) naar de VS om voor de NASA maanfoto’s te analyseren. Je weet wel, die maanfoto’s die nodig waren om te kijken waar die gigantische Apollo-raket zou landen. Terwijl de meeste mensen in die tijd niet verder dachten dan zwart-wit-tv’s en floppydisks, had Chriet het al over glasvezelcommunicatie, interactieve encyclopedieën, en zelfs beeldtelefoons. In zijn tijd klonk dit allemaal als pure sciencefiction, maar kijk eens om je heen: we facetimen, we lezen Wikipedia, en we streamen video’s alsof het niets is.

TV-optredens

Toch was het niet alleen zijn werk voor NASA of zijn jaren bij ESRO (de voorloper van ESA) die Chriet beroemd maakten. Zijn televisieoptredens waren legendarisch. Of het nu ging om de eerste maanlanding in 1969 – waar hij samen met “Apollo Henkie” verslag deed – of de lancering van de spaceshuttle Columbia in 1981, Chriet wist je altijd te boeien. Hij stond hij garant voor hoogstaande wetenschap op de Nederlandse televisie. Zie hier een van zijn TV-optredens, waarin Chriet de opkomst van de mobiele telefoons voorspelt.

Apollo-capsule in de tuin

Maar Chriet was niet alleen een man van de ruimtevaart en televisie. Hij was ook de trotse eigenaar van een echte Apollocapsule. Jawel, hij kocht het gevaarte ooit voor slechts één dollar nadat de Apollomissies waren geannuleerd. Waar anderen misschien een tuinkabouter of een fontein in hun tuin zetten, had Chriet een ruimtecapsule. Het ding stond jarenlang tussen de bloemperken, totdat een Japanner het voor een duizelingwekkende 30.000 gulden van hem overnam. Ruimtevaart in de achtertuin, het kon allemaal bij Chriet!

Fameuze voorspellingen

En dan zijn er nog die fameuze voorspellingen. We hadden het al over glasvezelcommunicatie en beeldtelefoons, maar Chriet zag nog veel meer aankomen. Hij voorspelde de opkomst van themakanalen – en kijk nu naar al die Netflix-subcategorieën. Hij voorspelde zelfs een teruglopende rol voor kranten, en inderdaad: we lezen allemaal online nieuws. En die digitale snelweg waar hij het over had? Dat bleek simpelweg internet te zijn, met interactieve encyclopedieën zoals Wikipedia als duidelijk voorbeeld. Natuurlijk, niet alles kwam uit. Hij voorspelde bijvoorbeeld dat we tegen het jaar 2000 al chips in onze hersenen zouden implanteren.

Bron van vermaak

Ondanks zijn briljante geest en vooruitziende blik, was Chriet ook een bron van vermaak voor Nederlandse cabaretiers. Van Kooten en De Bie, André van Duin, Erik van Muiswinkel – iedereen deed Chriet na.

Maar ere wie ere toekomt: Chriet kreeg een planetoïde naar hem vernoemd, 12133 Titulaer. Daar, ergens in de ruimte die hij zo goed begreep, zweeft tijdloos een broksteen dat zijn naam draagt. Chriet Titulaer overleed op 73-jarige leeftijd

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT