Nieuws

Nieuws

Schreeuwen op 4 mei? Brullen om niks of terecht verzet?

Laatste taboe: herdenken we wel het juiste op 4 mei?

Geen 4 Mei Voor Mij wil met een lawaaidemonstratie protesteren tegen de huidige manier van herdenken. De actiegroep heeft aangekondigd de 4 mei herdenking te gaan verstoren met lawaai maken. Reden: bij de herdenking worden vele andere slachtoffers – zoals van de Nederlandse politionele acties – genegeerd.

Is dit het laatste taboe in Nederland dat wordt geslecht? En moeten we dat toejuichen? We hebben al eens een schreeuwlelijk gehad – 2010 – die het aandurfde om op de Dam iedereen de stuipen op het lijf te jagen. De koninklijke familie, met toen nog Bea in de hoofdrol, werd snel in veiligheid gebracht. Bleek later een dronken zwerver te zijn die dacht leuk te doen.

40-45? Of gewoon elke oorlog?

Maar goed, waar richt de discussie zich nou eigenlijk op? Niet alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog krijgen blijkbaar op 4 mei de eer en het respect die ze verdienen. Dat is toch heel simpel en eenvoudig op te lossen door in het vervolg alle slachtoffers van alle oorlogen op 4 mei te herdenken? Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er alweer miljoenen andere slachtoffers gevallen in vele navolgende militaire conflicten. Waarom zouden we ons blijven fixeren op 40-45? Toch een moedige daad: een universele plechtigheid tegen de waanzin en de gevolgen van oorlog. Welke dan ook. Dat snoert iedereen de mond.

Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT