Sex

Sex

Altijd al Yab Yum van binnen willen zien?

Als je van documentaires houdt is dit écht een must see. En als je daar niet van houdt, dan eigenlijk ook.

Deze week bracht de NPO een documentaire van Anna van ’t Hek, de dochter van Youp, uit over het beruchte bordeel Yab Yum in Amsterdam en wij hebben er bijna anderhalf uur geboeid naar gekeken.

Binnen bij het vroegere Yab Yum

Wij zijn zelf nooit in Yab Yum geweest (dat zweren we!), dus hebben het altijd een beetje een ver-van-ons-bed-show gevonden. Maar om te bedenken dat er niet eens zo heel lang geleden een club open was als deze… moeilijk voor te stellen, maar spannend! Want holy shitballs, wat gebeurden daar bizarre dingen.

Natuurlijk werd er coke gesnoven, kwamen er criminelen — dat soort dingen weten we ook wel en dat verwacht je er ook van. Maar om dan de verhalen te horen van voormalige eigenaren, en vooral voormalige medewerkers, dat komt toch wel even anders binnen.

Voetballers

En we moeten zeggen: het sfeertje in de docu is er ook wel naar. De voormalige eigenaar die er even met een dikke sigaar zit, alles opgenomen in Yab Yum zelf (die nu gesloten is, na de sluiting van het bordeel werd het even een museum maar ook dat is inmiddels dicht), de verhalen over de allerrijkste mensen en voetballers die er kwamen die strooiden met geld; behoorlijk indrukwekkend.

Grimmig

Maar natuurlijk gebeurden er ook genoeg grimmige dingen, waar dan weer niet echt gesproken over werd. Of nou ja, misschien durfden ze er niet over te spreken: een uitsmijter die werd geliquideerd bijvoorbeeld, daar blijft het snel stil over. ‘Ik heb beloofd daar nooit over te praten.’ Terwijl die uitsmijter blijkbaar de datum al wist, want hij schijnt gezegd te hebben: ‘Als ik word doodgeschoten is het op die datum.’ En dat bleek te kloppen.

Dat is het enige minpuntje: wij willen juist álles weten over alle grimmigheid die daar heeft plaatsgevonden. De afpersingen door Mieremet en Klepper, de penoze die er kwam, de liquidaties: Geef. Ons. Alle. Details. Maar daar blijven ze een beetje terughoudend over. Logisch ook wel natuurlijk. Maar echt: deze wil je zien.

Bekijk de documentaire hier.

En zo was het maar net (met een donker randje)

Dit artikel verscheen eerder op Franska.nl.

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze 
Facebookpagina.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT