Entertainment

Entertainment

Hoe is het met… Eelco Gelling?

Als Jan Akkerman de Nederlandse Eric Clapton was, dan is Eelco Gelling toch zeker de Hollandse Mick Taylor. Eelco werd beroemd met Cuby & The Blizzards en werd daarna zelfs weggekaapt door de Golden Earring. Maar later verdronk hij in poel van drank en drugs.

Ooit was Eelco Gelling leerling-fotograaf bij de Asser Courant, maar zijn bazen vonden zijn haar te lang en ontsloegen hem. Dat haalde destijds (in 1965) de voorpagina van De Telegraaf. Zijn maatje Harry Muskee werkte als corrector bij diezelfde krant, maar hij vertrok – heel rechtlijnig en Drents – uit solidariteit ook. Het duo kon zich daarna voltijds richten op hun hobby-bandje Cuby & the Blizzards. En ja, de rest is rockgeschiedenis. Met Groeten uit Grollo eisten C+B acuut hun eigen plekje in canon van de Nederlandse popmuziek op.

Window of my Eyes

Herman Brood, Eelco Gelling en Harry Muskee  van Cuby & The Blizzards

 

Vooral de gitaarsolo van de Eelco op Window of my Eyes was huiveringwekkend goed. De kwaliteiten van de bescheiden Gelling begonnen steeds meer op te vallen. Zelfs Van Morrisson wilde hem in de band hebben, maar het is de Golden Earring die hem wegkaapt bij Muskee. En zo verkast Eelco met zijn gitaar halverwege de jaren zeventig naar Den Haag. Hij heeft het meteen naar zin bij de Golden Earring, die dan na twee geflopte albums en een frustrerende Amerikaanse tournee in een flinke carrièredip zitten.

Gedoe over geld & credits

Eelco bij de Earring, 1976

 

Door Eelco’s spel komt het oude vuur bij Barry Hay, George Kooymans, Rinus Gerritsen en Cesar Zuiderwijk opeens weer terug en vooral live maken ze veel indruk, ook op PinkPop. Sterker nog: Earring’s live-album met een ontketende Gelling wordt nummer één. Toch ontstaat er helaas weer gedoe tussen Eelco en de band: als zo vaak over zoekgeraakt geld en niet toegekende credits (Bombay!) voor songs. Als Gelling zelfs een advocaat inschakelt en er bij een nieuwe Amerikaanse tour halverwege tussenuit knijpt, is het einde oefening.

Haagse Dope-wereldje

Er is nog een – misschien wel doorslaggevende – reden voor Eelco’s exit: drank & drugs. Met dat laatste kwam hij al in aanraking via de Cuby-pianist, Herman Brood. De introverte Gelling raakt al snel verzeild in het harde Haagse dope-wereldje. Hij was stergitarist, vader ook nog, maar Gelling is inmiddels fulltime junkie. Een  kortstondige hereniging in 1985 met Harry Muskee in zijn Muskee Gang helpt niet. Als Muskee in de jaren negentig weer successen viert met zijn heropgerichte Cuby & The Blizzards is Gelling de grote afwezige.

De Nederlandse Mick Taylor

Eelco leidt daarna een kluizenaars-achtig bestaan op een kamertje in Rotterdam. Halverwege de jaren nul richt hij zich op en is dan te boeken met zijn eigen band. Als in 2015 in Grolloo (waar anders) een speciale expositie wordt geopend, is hij er bij. Al komt hij veel te laat opdraven. Een paar jaar terug stond Eelco ook nog in Carré, waar Hennie Vrienten zijn favoriete gitaristen in het zonnetje wilde zetten. Sindsdien is het stiller. Hennie Vrienten is overleden. Eelco Gelling leeft nog. Dat wel. Trouwens, ex-Stones-gitarist Mick Taylor, waar Eelco vaak mee is vergeleken, woont nu in Drenthe. Echt.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT