Weet je het nog? Hielke en Sietse zijn de tweeling van smid Klinkhamer. Hun dorp Lenten ligt aan een groot meer en de jongens kijken vaak verlangend naar alle mooie boten die er rondvaren. Ze zouden het liefst zelf een boot willen hebben, maar dat zit er helaas niet in. Toch worden ze op een dag zomaar de bezitters van een oude boot. Ze kunnen er alleen niet veel mee. Dan wordt het dorp getroffen door een windhoos, waardoor hun buurman, de dokter, met zijn auto in de sloot belandt. Gelukkig weet Sietse hem te redden. Als dank mag de tweeling de motor uit het autowrak slopen en die monteren ze in hun boot. Met allerlei restjes verf krijgt de boot kleur en dus ook zijn naam, de Kameleon. De rest is geschiedenis.
Vooral onze geschiedenis, vooral van mannen rond de 50 en daarboven die nog zo goed weten hoe het toen was.
De verhalen zijn heel herkenbaar, ze spelen zich af in dezelfde onbezorgde setting als in Het Dorp, het overbekende liedje van Wim Sonneveld.
Een melkboer met paard en wagen, de dokter en de dominee, oom agent en het café bij de kerk. Het leven was overzichtelijk en eenvoudig, maar nooit saai. Zeker ook niet in de boeken van de Kameleon, er was altijd avontuur, kwajongensgedrag, maar ook ruimte voor gemeenschapszin en vriendelijkheid. Hadden we maar zo’n boot gehad als de Klinkhamers… Daar konden we toen alleen maar van dromen.
De schippers van de Kameleon van schrijver Hotze de Roos waren vanaf de jaren 50 een groot succes. En nog steeds worden de boeken goed verkocht. Er is nu een jubileumuitgave van het eerste boek De schippers van de Kameleon.
Dit eerste verhaal van schrijver Hotze de Roos verscheen namelijk in 1949. In de jaren daarna volgden er nog vele tientallen delen van de serie en werden er miljoenen exemplaren verkocht. Van het eerste boek werden sinds het verschijnen in 1949 meer dan 200.000 exemplaren verkocht, genoeg voor de diamanten status binnen het genre kinderboeken.
Voor het jubileumboek is onder andere samengewerkt met het Kameleondorp Terherne. Dus wil je de sfeer uit de boeken eens in real live opsnuiven dan kan dat dus in Terherne.
Er is een Kameleondag georganiseerd en ook een wedstrijd gehouden voor de grootste Kameleonfan van Nederland. Verder staat de Kameleon met zijn avonturen op social media zoals Facebook en Instagram. De huidige jeugd leest de boeken ook nog, maar een deel van de kopers zijn oudere lezers die vroeger fan van de serie waren en/of die het willen doorgeven aan hun (klein)kinderen. Op die manier wordt de jeugd van nu ook weer enthousiast gemaakt. Deze jubileumeditie is voor veel mensen ook een collectors item.
De geestelijk vader van de tweeling, Hotze de Roos, begon zijn carrière als timmerman. Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog schreef hij de verhalen op die hij op zijn werk hoorde en verwerkte ze in 1948 in een boek, genaamd ‘Sietse en Hielke, de belhamels van de dorpssmid’. Uitgeverij Kluitman in Alkmaar had wel interesse in dit verhaal over twee ondeugende jongens en veranderde de titel in De schippers van de Kameleon. In de jaren daarna zou De Roos nog 59 Kameleon-avonturen schrijven (!). Meer dan 15 miljoen exemplaren gingen over de toonbank. In 1991 is Hotze de Roos op 81-jarige leeftijd in zijn woonplaats Krommenie overleden. Elk jaar wordt nog de Hotze de Roosprijs uitgereikt aan een debuterende kinderboekenschrijver.
Fotografie: Kluitman
Zie voor meer info over de boeken de website van de uitgeverij
Illustraties: copyright Gerard van Straaten