Deze week steeg de prijs van arabicabonen weer flink, zo meldt NOS.nl, uit angst voor vorst in Brazilië. Door toenemende weersextremen zal het daar niet bij blijven, verwachten experts.
Ik moet er even niet aan denken: geen koffie meer in de ochtend. Hoe word ik dan een beetje wakker? En daarbij: Een kop koffie bevat tussen de 200 en 550 milligram antioxidanten, waaronder chlorogeenzuur, een stof die het lichaam helpt vet en suiker te verwerken. Antioxidanten werken ontstekingsremmend, verkleinen je risico op chronische ziekten en binden vrije radicalen die voor celveroudering zorgen. Zo. Nu eerst een bakkie.
De vraag naar goede koffie neemt wereldwijd toe, aldus NOS.nl. Maar goede koffie wordt schaars. Daarmee komt de ochtendroutine van zo’n miljard mensen in het gedrang. En dat alles door klimaatverandering: een kieskeurig gewas als koffie kan slecht tegen extreem weer. Tegen het einde van deze eeuw kan tussen 35 en 75 procent van de wereldwijde hoeveelheid koffie verdwenen zijn, is de vrees.
Weetje! Wist je dat van de 131 verschillende koffiesoorten we er maar twee gebruiken: arabica en robusta. Arabica is de populairste met zo’n zestig procent van de productie. Robusta is een stevige koffie met meer cafeïne.
Een nieuwe koffiesoort produceren zou een deel van de problemen kunnen oplossen,
Thee is ook een goede vervanger van koffie, maar ja, thee… Maar opa zaliger zei altijd: thee is voor zieke hoeren…
Of Matcha, een fijn poeder van groene thee bladeren dat rijk is aan antioxidanten en een langdurige, rustige energieboost biedt zonder de piek en het crashen van koffie.
Ook Yerba Maté, een Zuid-Amerikaanse drank die meer cafeïne bevat dan thee maar minder dan koffie, schijnt een langdurige energie te geven en is rijk aan vitamines en antioxidanten.
Tot slot is er nog een alternatief uit de oorlog: chicorei koffie, gemaakt van geroosterde chicoreiwortel. Dit is een cafeïnevrij alternatief dat qua smaak dicht bij koffie ligt, maar zonder de cafeïne.