Media

Media

Een Nederlandse Tinder voor Oekraïense vluchtelingen, is dat wat?

vluchteling
“Vluchteling in huis is ok, maar liever geen drukke peuters en honden.” Dat moet kunnen.

Mijn buurman is een goed mens. Hij woont in zijn eentje in een groot huis, en wil dolgraag helpen. Jawel, hij wil best een paar Oekraïense vluchtelingen in huis halen, maar ziet ook praktische bezwaren.

“Ik durf het eigenlijk niet hardop te zeggen”, zegt buurman Bob tegen FALDER’s Verwonderman. “Ik schaam me ervoor, maar ik wil eigenlijk een beetje kunnen kiezen.”

“Hoe bedoel je precies Bob?” “Nou”, zegt Bob. “Ik heb geen zin in schreeuwende peuters. Die tijd heb ik gehad. En ik las in de krant dat er ook vluchtelingen zijn die hun huisdier hebben meegenomen. Best hoor, maar daar heb ik helemaal geen zin in. Ik ben trouwens allergisch voor katten.” En Bob bloosde er zelfs een beetje bij, de lieverd.

“Hadden ze maar een Nederlandse Tinder voor Oekraïense vluchtelingen.”

Toen kwam het hoge woord eruit. Bob zei: “Hadden ze maar een Nederlandse Tinder voor Oekraïense vluchtelingen. Dan kun je kijken wie het beste bij je past. Dat lijkt me voor beide partijen ideaal. Stel nou, er is een vluchteling van een jaar of vijftig, die thuis dolgraag piano speelde. Ik heb een piano, en het lijkt me leuk samen muziek te maken, en hem een beetje gelukkig te maken.”

Bob keek me bezorgd aan. “Vind je me nu een slecht mens? Denk je, vluchteling zijn is toch al geen lolletje, en dan wil Bob de vluchtelingen ook nog auditie laten doen.” “Neen Bob”, zei ik. “Ik vind het zelfs een briljant idee, zo’n Tinder voor Oekraïense vluchtelingen. Het kan een hoop problemen voorkomen en veel mensen extra gelukkig maken.”

Vluchtelingen moeten ook wat te kiezen hebben

vluchteling

Stoppen met dat romantische Claudia de Breijen

Uw Verwonderman las een eerlijk verhaal in De Gelderlander: “Veel Nederlanders die zich hebben gemeld als gastgezin voor Oekraïense vluchtelingen, realiseren zich niet wat ze zich op de hals halen.” Hulporganisaties waarschuwen, schrijft De Gelderlander: “Wat vind je ervan als iemand maanden onder jouw douche staat, uit je koelkast eet of de hele dag op jouw bank Netflix zit te kijken?”

“Dat bedoel ik”, zei een opgeluchte Bob. “Het gaat er niet om dat ik iemand naar links wil wegswipen, omdat zijn kop me of die van zijn vrouw me niet aanstaat. De meeste Oekraïense vluchtelingen zijn goed opgeleid. Het gaat mij om het optimaal matchen van vraag en aanbod, zodat uiteindelijk meer vluchtelingen een tijdelijke opvang kunnen krijgen bij de juiste gastheer of -vrouw in het juiste huis.”

FALDER’s Verwonderman is helemaal voor. Stoppen met dat romantische Claudia de Breijen en haar ge-‘Mag ik dan bij jou?’ Neen, er moet ook wat te kiezen zijn voor de Oekraïense vluchteling met drukke baby’s, honden, culinaire talenten, IT-ervaring, warmtepompinstallatie-ervaring, fanatieke sportliefde of schrijfaderen alsmede kookprinsessen en leraren Engels. Een goede Tinder-app kan ook tegengewicht bieden aan het negatieve beeld van vluchtelingen in sommige media.

Zo bouwden Bob en ik de rest van de avond aan de ideale Vluchtelingen Tinder. En oh ja, vonden we: het is ook helemaal niet erg als een single Oekraïense via de Vluchtelingen Tinder in contact komt met een Nederlandse man/vrouw. Of zoals Bob het uitdrukt: “Een tweepersoons IKEA Hyllestad matras slaapt een stuk beter dan een veldbedje in de sporthal.” Zo is dat.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT