Sport

Sport

Waarom gooit mijn clubje (ADO Den Haag) altijd zijn eigen ruiten in?

ADO Den Haag
Den Haags Midden-Noord speelde zijn eigen wedstrijdje

Falder’s VERWONDERMAN heeft een Haagse broer. En die moest zondag na afloop van ADO Den Haag-Excelsior even een hartpilletje onder zijn tong leggen.

Terwijl hij toch wat gewend was. Op 1 maart 1987 stond uw Verwonderman zij aan zij met zijn broer op de ADO (spreek uit ‘A-DÓÓÓww’) -tribune tussen het gajes en falderappes van FC Den Haag. Vonden we toen wel geinig. De vijand die zondagmiddag was AJAX. De (halve) wedstrijd werd later bekend als De Slag Om Het Zuiderpark. Veel stenen gooien, mobiele eenheid op de tribune, politie te paard op het veld, tribune ontruimd, wat gewonde warriors, supporters als helden naar huis. Het stelde niet veel voor. “18 arrestaties, onrust op de stations”, zei Joop van Zijl op het journaal (zie het filmpje).

Ook Haagse Neanderthalers krijgen (klein)kinderen en één daarvan kroop afgelopen zondag op de stoel van de Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen. Die vertelde: “In de eerste helft van de verlenging zat er ineens een ADO-supporter op mijn stoel. En die wilde niet weg. Hij keek me aan, ik vond het gewoon beangstigend.”    Nu 35 jaar later. De slechte FC ADO Den Haag supporters, het schuim van Midden-Noord, hebben zondag eindelijk, eindelijk hun doel bereikt: niemand, niemand, niemand, maar dan ook niemand in Den Haag en Nederland houdt meer van ze***. Decennia lang hebben ADO- en gemeentebesturen stroop gesmeerd, gelijmd en geslijmd, zijn ze vriendelijk met supporters op de foto gegaan (de christelijke burgemeester Deetman zelfs met een supporter die daarbij stiekem zijn lul uit zijn broek hing, lachûh) en hebben ADO-trainers hun spelers gemaand toch maar vooral die leuke jongens van Midden-Noord te bedanken, waarschijnlijk voor al het vuurwerk en de racistische koren. “Wie niet springt…” Verslaggevers hielden voor en na elke risicowedstrijd in Haagse kankerkoffiehuizen bereidwillig een microfoon onder de neus van die zo leuk Haags pratende mannen met een hart van goud die zeiden dat het zondag weer joden- of boerenjacht was want 020 of een ander dorp kwam op bezoek.

Oefenen voor 2022

Die eeuwige mediavertedering voor rap pratende Haagse jongens en mannen met 1 hersencel…

…heeft Uw Verwonderman altijd verwonderd. Begin deze week zat John van Zweden, die steeds meer op een slimme, oude leeuw lijkt, weer plat te praten in OP1. Maar de magie is verdwenen. Al die zogenaamde leuke interviews met al die tattoo-tijgers in Haagse koffiehuizen in Laak, al die foute jongens die in hun eentje een hart van goud zouden hebben en bovendien lief voor hun moeder (maar zodra in een groep een proleet met een bivakmuts), ze zijn decennia lang gepamperd, beschouwd als supporters, doorgezwaaid en niet gefouilleerd en zo door naar lekkerste plek van het stadion gedragen om daar het vuurwerk klaar te leggen.

Ach, die opgelegde vertedering voor die jongens. En die leuke humor. We hebben er verwende en vooral stonede monsters van gemaakt. Maar we zullen ze nooit meer in de Eredivisie zien, want niemand gelooft ze meer. We weten nu eindelijk dat ze altijd hun eigen wedstrijdje speelden, volledig gepardonneerd door een zalverige en bang (gemeente)bestuur. Het holbewonergevoel om de verloren wedstrijd nog even over te doen en alsnog te winnen door met Russische artillerie te schieten in het vak van de blije Excelsior-supporters. Toch nog even het Excelsiorteam mollen. En wat was dat trouwens voor een woudezel om bij een 3-0 voorsprong, met geel op zak, in het gevaarloze midden van het veld, met opzet hands te maken? Terwijl zijn trainer aan het apenkooien was.

Midden-Noord is afgelopen zondag Keukenkampioen Eigen Ruiten Ingooien geworden.  Overigens: FC ADO Den Haag heeft een steengoed vrouwenelftal dat Eredivisie speelt. Staat nu tweede op de Eeuwige Lijst. Voortaan alleen maar vrouwen toelaten in het stadion, misschien is dat wat.

***Behalve Dirk Kuyt. Best dapper.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT