Toen

Toen

Falder Snack #12: Terug naar de typemachine!

typemachine corona

Thuiswerkblues: in quarantainetijd moeten we elke week van videobelprovider wisselen.

Heb je net Zoom onder de knie, dan moet je omschakelen naar Teams. Heb je Teams onder de knie, dan moet je weer terug naar Skype – een programma dat ondertussen al weer ‘old-school’ voelt. We zitten in een digitale flipperkast. Je gaat bijna terug verlangen naar de tijd van de typemachine. Toen kon je elkaar tijdens het thuiswerken alleen zien door een foto te faxen.

Het lijkt slechts enkele jaren geleden dat internet voor iedereen nieuw was, en dat de minister-president niet eens wist hoe hij een computermuis moest gebruiken.

Wim Kok krijgt computerles van een kleuter

Het was 1994 toen Wim Kok in een programma van Astrid Joosten computerles kreeg van een 11-jarig meisje. Het hele land keek toe hoe Kok de muis optilde en naar het computerscherm bewoog alsof hij er een vloek over wilde uitspreken. Het fragment werd zó vaak vertoond – zelfs tijdens verkiezingen – dat de Vara besloot het niet meer beschikbaar te stellen.

De computer was in ’94 al een tijdje in Nederland. Godfried Bomans verhaalt in radioprogramma Kopstukken, begin jaren ’60, over zijn vaders eerste computer.

"Het apparaat dat mijn vader kocht nam de gehele suite op de benedenverdieping in beslag."

De allereerste computers waren de grootte van een olifant (een Afrikaanse olifant, welteverstaan, niet zo’n lullige, kleine Indische olifant). Als iemand je destijds vertelde dat je er ooit een in je broekzak zou hebben – waarop je zelfs boos wordt als het apparaat niet binnen één seconde een YouTube filmpje opent – dan verklaarde je ze voor gek.

In het volgende filmpje zie je hoe een schrijver een ongelovige verslaggever uitlegt dat computers ooit op een bureau zullen passen.

Science fiction schrijver Arthur C. Clarke doet een gewaagde voorspelling

Bonus

In 1968 stelde elektrotechnicus Douglas Engelbart een aantal experimentele computertechnieken tentoon die destijds alleen nog maar in Star Trek voorkwamen. Onder het hoorbaar naar adem snakken van het aanwezige publiek demonstreert hij de computermuis, videobellen, hypertext, woordbewerking en nog veel meer. De demonstratie werd achteraf De moeder aller demo’s genoemd. Heb je dik anderhalf uur te doden? Anders: videobellen op 01:16:20.

The Mother of All Demos

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT