Historie

Historie

Corona en WO2, wat zijn de overeenkomsten?

corona
'Het virus is onze vijand'. 'We strijden tegen het virus'. Veel ronkende oorlogstaal tijdens de persconferenties van Rutte en De Jonge. Maar wat zijn dan de overeenkomsten tussen WO2 en het Corona-virus?

Vaak hebben we onze ouders horen praten over de Tweede Wereldoorlog. Voor ons ongekende verhalen, zulke zaken maakten wij niet mee tijdens ons leven. Ons vooral goed georganiseerde en luxe leventje. Toegegeven, we zaten midden in de Koude Oorlog, er was ooit een autoloze zondag. Maar op de keper beschouwd ging het alleen maar beter met Nederland, dus ook met ons.

Open deur

Het is een absoluut open deur door te zeggen dat ons leven nu wel geheel op zijn kop staat. Eigenlijk is dat de eerste keer sinds WO2. Destijds was niets, wat het ooit was. Zoals nu niets ís wat het ooit was. Ook wíj hebben nu voor onze volgende generaties verhalen klaar die in hun hopelijk straks eveneens goed georganiseerde leven, ongekend klinken. Natuurlijk was het leven in de jaren 40-45 veel gevaarlijker, onvoorspelbaarder en zwaarder dan nu. En werd er destijds met mensenlevens gemorst op een schaal die we ons nu nog steeds nauwelijks kunnen voorstellen. Maar voor het eerst ontstaan er vanaf het begin dat het virus de kop opstak, overeenkomsten die bij onze ouders flashbacks oproepen naar toen zij jong waren. In dit artikel zetten we ze gewoon eens op een rij:

Het virus speelt oorlogje, maar Monty Python kon er ook wat van.

  • Ver-van-mijn-bed-show
    WO2:
    De eerste wapenfeiten waren al in ’39 in Polen. Wij in Nederland dachten dat de oorlog ons landje zou voorbijtrekken, net zoals in WO1.
    CORONA: De eerste signalen over het virus kwamen uit Wuhan. China ging langzaam maar zeker gehele in lockdown. Zelfs toen het virus in Italië opdook, dachten we dat het hier niet zo’n vaart zou lopen.
  • Grenzen dicht
    W02: Landen gingen op slot voor elkaar. Engeland was alleen te bereiken voor de echte waaghalzen. Frankrijk en Duitsland waren alleen toegankelijk met speciale permissie van hogerhand
    CORONA: Ook hier gingen de landen op slot (in maart). Wie toch wilde reizen moest zich laten testen en/of in quarantaine.
  • Solidariteit
    WO2: Veel gehoorde uitspraak : ‘het was een zware tijd, maar er heerste wel een enorme solidariteit
    CORONA: Klappen voor de zorg, hulpacties voor ouderen, zelfs de supporters van Ajax en Feijenoord waren nu ‘hand-in-hand-kameraden’.
  • Zware winter voor de bevrijding
    WO2: De winter in 1944 was koudste en zwaarste van alle oorlogsjaren. Er heerste honger in het westen van Nederland. Steden lagen in puin. Daarna volgde in mei de bevrijding.
    CORONA: Deze winter voelt veel zwaarder dan de eerste lockdown. Het virus lijkt niet uit te bannen. En daar komt wellicht nog eens de besmettelijke Britse variant overheen. We hopen dat in mei voor een groot deel van het virus bevrijd te zijn.
  • Avondklok
    WO2: Na de Duitse inval mochten de mensen van 24.00 uur tot en met 4.00 niet op straat. Sperrzeit werd dit genoemd.
    CORONA: De avondklok is nog niet officieel, maar gezien de geluiden in Den Haag zal dat niet lang meer duren.
  • Bevrijders (1)
    WO2: De Geallieerden
    CORONA: Medisch personeel
  • Bevrijders (2)
    WO2: De Geallieerden
  • CORONA: De vaccins

Falder.nl is de grootste site voor mannen van 50-plus van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

 

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT