Memory lane

toen

Geuren die je terugbrengen naar de jaren 80

Een geur opent deuren in je geheugen naar vroeger tijden. In een milliseconde waan je jezelf weer terug in de jaren 80. Welke luchtjes doen dat?

  • Tabac

Mannengeuren waren ‘not done’. Het waren de vrouwen die de neusvleugels prikkelden. Als je vader echter een aftershave flesje op de wasbak had staan, dan was de kans groot dat dit Tabac was. Het merk is al op de markt sinds 1959. Tegenwoordig heeft het niet meer die geurkarakteristieken die het vroeger had. Daarvoor zal je een oud flesjes op de kop moeten tikken.

  • 4711

Grote kans dat deze geur associaties oplevert met je oma. Of je oude tante, die altijd prikte als ze je een zoen gaf. 4711 Werd massaal gebruikt door vrouwen op leeftijd. Het kwam uit Duitsland. Echt Kölnisch Wasser prijkte er op het etiket. Maar in Nederland dacht Jacq Boldoot: ‘Dat kan ik ook’. Zijn flesje was volgens hem de echte ‘Odeklonje’. Zo noemde hij het ook. Boldoot had dezelfde vorm maar was blauw in plaats van groen.

  • Brasso poets

Brasso poets bestaat al bijna 100 jaar. Het werd uitgevonden in 1921. Koperpoetsen lijkt toch vooral een bezigheid uit het verleden. Je moeder die aan tafel zit met een oude lap. De dop gaat van de fles. Ze dipt een beetje Brasso op de lap en ze wrijft het bestek ermee in. Het wonder geschiedt. Het bestek glanst weer alsof het nieuw is. Moeder blij. Ruik je die karakteristieke geur nog die uit het busje kwam?

  • Old Spice

Gebruikte je vader geen Tabac, dan was een flesje Old Spice de second chance. Dit merk bestaat al sinds 1938 en werd in Europa gefabriceerd. Het is tegenwoordig niet moeilijk een reis naar memory lane te ondernemen. Old Spice bestaat nog steeds. Het flesje oogt zelfs nog hetzelfde. En die geur? Ja, die is precies hetzelfde als pakweg veertig jaar gelee.

  • Fa zeep  (met de wilde frisheid van limoenen)

    De reclamespot herinneren we ons zeker nog wel. Een naakte dame die een rivier in rende. Wij pubers droomden hoe we met haar in het water sprongen. Uit de Fa zeep walmde een soort van dennenlucht. Volgens fabrikant Fa,was het echter de geur van limoenen. De wilde frisheid van limoenen. Dat je het maar weet.

  • Shampoo met appeltjesgeur

Opeens drong de fruitmand de badkamer binnen. In de jaren 80 was er een run op shampoos, die zowaar onze haren naar appeltjes deed ruiken. Voorwaar, een rage. Onze haren overigens die vaak als een matje in onze nek bungelden. Het matje kan alleen nog maar als je in het Brabantse dorp Maaskantje woont (New Kids Turbo). Maar na een snuf appelshampoo zouden we zomaar  melancholiek kunnen worden over onze ex-dot in onze nek.

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT