Memory lane

toen

Welk muziekicoon stierf op deze dag in 1970?

Zijn dood blijft tot op de dag van vandaag een groot mysterie.

Muzieklegende Jimi Hendrix stierf op 18 september 1970 op 27-jarige leeftijd. Is hij gestikt? Is hij vermoord door zijn manager die bang was dat hij naar een andere manager zou vertrekken?

Is hij overleden aan een overdosis heroïne? Of zat de CIA – classic! – erachter? Hendrix had nauwe banden met  de actiegroep Black Panther Party, die de Vietnamoorlog openlijk afkeurde. Hendrix was in enkele jaren tijd uitgegroeid tot een wereldster, en zijn (politieke) invloed op de jongeren van Amerika was enorm.

Hoe dan ook: Hendrix was vooral de wereldster op gitaar, die furore maakte op Woodstock in 1969 waar hij onder meer een controversiële versie speelde van het Amerikaanse volkslied.

In zijn korte leven heeft Hendrix een grote invloed gehad op de muziek in de breedste zin van het woord. Hij was een virtuoos op de elektrische gitaar en onderzocht de verschillende manieren waarop deze gebruikt kan worden. Hendrix experimenteerde met onder andere feedback, distortion en wahwahpedalen en dankzij hem zijn deze effecten veel populairder geworden. Ook bedacht hij nieuwe technieken die terug te horen zijn in met name de rockmuziek, rapmuziek en vele andere genres. Je kunt zelfs stellen dat zijn muziek aan de basis staat van een aantal nieuwe genres, zoals funk (of funkrock) en heavy metal.

De invloed van Hendrix op zijn generatiegenoten en huidige gitaristen is groot. Voorbeelden van muzikanten die duidelijk door Jimi Hendrix beïnvloed zijn: Jeff Beck, Joe Bonamassa, Kurt Cobain, Brian May en Frank Zappa.

Foto: Memorial of Jimi Hendrix/ Flügge/Fehmarn Schleswig-Holstein, Germany |Foto van Joachim Müllerchen

Foto zwartwit: Getty

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT