Memory lane

toen

Wereld TV Dag: 3 tv-toppers van toen

Vandaag - dinsdag 21 november - is het Wereld TV Dag. Welke iconische programma’s hadden we hier in Nederland? Ken je ze nog?

Het nieuws in de vorm van het Journaal en sport zijn uiteraard de best bekeken programma’s in de geschiedenis van de televisie. Maar daarna volgde al snel het amusement in de vorm van Farce Majeure en televisieserie Ja Zuster, Nee Zuster, Open het Dorp en Een van de Acht van Mies Bouwman en andere spektakel spelshows.

Of wat dacht je van de André van Duin show en later zijn Animal Crackers? Of van Zeg ‘ns AAA, Medisch Centrum West en Bananasplit, dat het vooral onder jongere deelnemers goed doet. We halen ook nog even Lingo!, de Soundmixshow en de Mini Playbackshow uit de mottenballen.

Maar de echte toppers waren toch deze 3:

  1. Toppop met Ad Visser

Op 22 september 1970 startte de AVRO met het uitzenden van Toppop, het popprogramma waarvan Visser vijftien jaar presentator bleef. We bleven er voor op! Nerveus wachtend op het moment welke artiesten hij nu weer in de studio had weten te lokken. Van Iggy Pop tot Elton John en van Black Sabbath tot Chris Rea. Onze ouders werden gek van de herrie en vervloekten het programma, maar tot op de dag van vandaag is het ongeëvenaard.

  1. Koot en Bie

De Vieze Man, Jacobse en Van Es en Cor van der Laak; als het over de jaren 80 gaat, denkt iedereen aan de typetjes van Kees van Kooten en Wim de Bie. Het is dan ook Koot en Bie dat het lijstje favorieten uit die tijd en misschien wel ooit, aanvoert. Want als mensen zelf mogen invullen wat in hen opkomt als ze aan 70 jaar televisie denken, worden behalve nieuwsprogramma’s ook Van Kooten en De Bie veel genoemd.

  1. Te land, ter zee en in de lucht.

Het is het langstlopende amusementsprogramma ooit: Te Land, Ter Zee en in de Lucht kwam al in 1971 voor het eerst op televisie. Het TROS-programma, waarin deelnemers een parcours moesten afleggen in hun zelfgemaakte voertuig, is duidelijk het meest favoriete programma uit de jaren 70.

Het werd oorspronkelijk gepresenteerd door Willem van Kooten. Later volgden onder anderen André van Duin, Bert Kuizenga en Jack van Gelder, die het programma met 12 jaar het langst presenteerde.

Foto: ANP

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT