Vrouwen

Vrouwen

Even mauwen over vrouwen: de overgang

Je vrouw die om niets ontploft, nauwelijks seks, zelfs geen goedmaaksex. Hoe overleef je als man de overgang van je eigen vrouw?

Hans Eigenstein (58) ligt op de sofa bij psychiater en relatietherapeut dokter Jong. Hans zucht. Hij vindt het zwaar, dat ouder worden. Hans heeft nog steeds het gevoel dat hij twintig jaar jonger is dan zijn kalenderleeftijd. Maar zo denken zijn oudere collega’s er niet over. Sterker nog. “Ze vinden mij gewoon een zeikerd,” had Hans al in een eerdere sessie gezegd. Iets dat Hans niet snapt. In zijn optiek denkt hij alleen maar met hen mee. “Ze willen iets proberen, maar dat hebben wij dan al tien jaar eerder een keer gedaan. Dat werkte toen ook niet. Dat zeg ik hen dan, om hen te waarschuwen. Je moet ze dan eens naar elkaar zien kijken. Ik hoorde laatst een van hen tegen de andere zeggen: ‘Daar heb je opa weer.’”

Probleem erbij

De laatste tijd heeft Hans er een probleem bij. Zijn eigen vrouw. “Ik begon tijdens het avondeten zomaar over de vakantie. We hadden het al eens gehad over reizen met een camper. Nu hebben onze vrienden er een aangeschaft en we zouden die gratis een weekje mee kunnen nemen. Ik vroeg mijn vrouw wanneer haar het beste zou uitkomen. Echt, mijn vrouw ontplofte. Ze vroeg of ik wel goed bij mijn hoofd was om nu over vakantie te beginnen. Ze heeft allemaal moeilijke dingen op haar werk te handelen. Haar hoofd staat helemaal niet naar vakantie. ‘Misschien wil ik wel een keer alleen,’ zei ze nog. Dit is maar één voorbeeld. Ze is de laatste tijd zo pikkerig op mij.”

Hormoonfabriek

Dokter Jong kijkt Hans glimlachend aan. “Welkom in de wereld die overgang heet Hans. Je vrouws lichaam is een hormoonfabriek en de bedrijfsleiding heeft van de ene op de andere dag besloten de gehele bedrijfsvoering om te zetten. Gevolg: die hele fabriek is in rep en roer, het is voorlopig een puinhoop daar.
Hans zucht. “Valt er niets aan te doen Dokter Jong?”
Hij ziet de psychiater pen en papier pakken en iets uitschrijven.“Heeft u een pilletje of zo, dat ze kan slikken?”
“Nee Hans, zoiets bestaat niet. Dat fabriekje bij haar komt wel op orde, maar het heeft wel tijd nodig. Ondertussen kun je er moeilijk over doen, je kunt op je achterste benen gaan staan, je kunt ruzie maken, je kunt verdrietig zijn, maar je verandert er niets aan. Bij ons mannen past slechts nederigheid.”
Nederigheid?” zegt Hans. “Op mijn werk moet ik al op mijn tenen lopen. En nu dus ook thuis.”

Noem nooit het woord overgang

“Valt wel mee hoor,” zegt Dokter Jong. Ik heb zojuist een paar dingen op papier gezet. Daar moet je je aan houden. Verder niet. Meest belangrijk: noem nooit het woord ‘overgang’. Echt kwaaier kun je haar niet maken. Hetzelfde geldt voor haar gewicht. Zie je haar dikker worden, houd je mond daarover. Ze vergeeft jou ook jouw bierbuik, dus wees omgekeerd ook niet kritisch op haar. Oh ja, sowieso met ruzies, zelfs als ze onredelijk ontploft bij kleinigheden, dan bied jij je excuses aan. Ook als je niets fouts heb gedaan. En als ze die accepteert, niet meteen doorstomen naar goedmaakseks hè.
Dokter Jong ziet Hans zijn ogen twinkelen. Nee Hans, seks staat bij haar ook op de rommelzolder. Wees blij als ze jou zo af en toe toegang verleent tot die zolder, maar vaak houdt ze die deur gewoon op slot.”
Hans zucht weer diep. “Dit wordt gewoon een waardeloze tijd,” zegt hij met vlakke stem. Maar dokter Jong glimlacht. “Echt, het komt goed. Je vrouw komt er overheen, jullie komen er overheen. En besef ook, zelfs met de seks komt het weer goed.
Zo de tijd is om. Volgende week weer Hans?”
Hans knikt, pakt zijn jas, staat op en opent de deur.
“Denk erom Hans,”zegt Dokter Jong, “wees haar sterke schouder. En neem haar ook gewoon een keer die strijkbout uit handen.”

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT