Vrouwen van wie we houwen

vrouwen

‘De manier waarop mijn man naar onze jonge schoondochter kijkt, is gênant’

Een verontruste en boze vrouw schreef een brief naar de krant waarin ze gewag maakt van de meer dan gewone belangstelling van haar - oudere - man voor de veel jongere vriendin van hun zoon. Gênant, of is het gewoon wetenschappelijk verklaarbaar?

In de Volkskrant van zaterdag 25 mei stond weer een opvallende ingezonden brief: De vriendin van onze zoon is een mooie, leuke meid. Ook mijn man was meteen van haar gecharmeerd. Maar de manier waarop hij naar haar kijkt en met haar lacht, het intense oogcontact dat hij met haar maakt en zijn verrukte reacties erop, herken ik uit de tijd dat hij op mij verliefd was. Ik snap dat het mannelijk ego wordt opgekrikt als een vrouw van dertig jaar jonger je aandacht geeft, maar het is zijn schoondochter en ik vind het gênant. Wellicht heeft hij het zelf niet door. Kan ik er iets van zeggen en hoe dan?

Herkenbaar?

Wij vroegen onze wetenschappelijke vrienden via OpenAI/ChatGPT 40 wat er precies aan de hand is als dit fenomeen zich voordoet.

Vanuit een evolutionair oogpunt kan de aantrekkingskracht van oudere mannen tot jongere vrouwen worden verklaard door reproductieve strategieën. Jongere vrouwen zijn vaak in hun vruchtbare jaren, wat hen evolutionair gezien aantrekkelijker maakt voor mannen die onbewust geneigd zijn te zoeken naar partners met een hogere kans op vruchtbaarheid en gezonde nakomelingen. David Buss, een prominente evolutionair psycholoog, stelt: “Mannen hebben zich ontwikkeld om bepaalde kenmerken te waarderen die jeugd en vruchtbaarheid signaleren” .

Biologische Factoren

Hormonale invloeden spelen ook een significante rol. Testosteron, een hormoon dat bijdraagt aan seksueel verlangen, blijft bij mannen vaak op een hoog niveau gedurende hun hele leven, hoewel het naarmate ze ouder worden langzaam afneemt. Dit hormoon zorgt ervoor dat mannen seksuele interesse behouden, inclusief in jongere vrouwen die als meer vruchtbaar worden waargenomen. Volgens een studie gepubliceerd in Hormones and Behavior, blijven mannen hoge niveaus van testosteron behouden die hun interesse in jongere vrouwen kunnen stimuleren .

Psychologische Aspecten

Vanuit een psychologisch perspectief kan de aantrekkingskracht naar jongere vrouwen ook te maken hebben met het streven naar jeugdigheid en vitaliteit. Oudere mannen kunnen in jongere vrouwen symbolen zien van energie en levenslust, wat hen herinnert aan hun eigen jeugdige dagen en een gevoel van verjonging geeft. “Jongere partners kunnen oudere individuen een gevoel van vitaliteit en jeugd teruggeven,” aldus psycholoog Justin Lehmiller .

Sociaal-Culturele Invloeden

In veel culturen wordt de jeugd vaak geïdealiseerd en worden jongere vrouwen als aantrekkelijker gezien vanwege culturele normen en media-invloeden. Dit versterkt de natuurlijke neiging van mannen om zich aangetrokken te voelen tot jongere vrouwen. “De media spelen een grote rol in het promoten van jeugd als het schoonheidsideaal,” zegt socioloog Michael Kimmel . Bovendien, in samenlevingen waar leeftijdsverschillen in relaties geaccepteerd worden, wordt deze aantrekkingskracht genormaliseerd en minder gestigmatiseerd.

Relatie en Vertrouwen

Het is cruciaal om te begrijpen dat aantrekkingskracht niet altijd leidt tot actie of intentie. Oudere mannen kunnen zich aangetrokken voelen tot jongere vrouwen zonder dat dit hun liefde of toewijding aan hun partner vermindert. “Aantrekkingskracht is een natuurlijk fenomeen en hoeft geen bedreiging te vormen voor stabiele relaties,” aldus relatietherapeut John Gottman . Relaties zijn gebouwd op vertrouwen, communicatie en emotionele verbinding, die veel belangrijker zijn dan oppervlakkige aantrekkingskracht.

De neiging van oudere mannen om aangetrokken te worden tot jongere vrouwen is geworteld in een complex samenspel van evolutionaire, biologische, psychologische en culturele factoren. Hoewel dit gedrag natuurlijk is, betekent het niet dat het de kern van een relatie hoeft te bedreigen. Met open communicatie en wederzijds begrip kunnen stellen deze dynamiek navigeren zonder dat het hun band schaadt.

Referenties

Buss, D. M. (1994). The Evolution of Desire: Strategies of Human Mating. Basic Books.

Roney, J. R., & Simmons, Z. L. (2008). “Men’s Hormonal Responses to Sexual Stimuli Vary with Their Extrapair Mating Orientation.” Hormones and Behavior.

Lehmiller, J. J. (2017). Tell Me What You Want: The Science of Sexual Desire and How It Can Help You Improve Your Sex Life. Da Capo Lifelong Books.

Kimmel, M. (2008). Guyland: The Perilous World Where Boys Become Men. HarperCollins.

Gottman, J. M., & Silver, N. (1999). The Seven Principles for Making Marriage Work. Harmony Books.

Foto: Image by Freepik 

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT