Dit is waarom de bamischijf opeens razend populair is

Eerst maar even het recept voor iedereen die nooit in de snackbar komt. De bamischijf is een ronde snack gevuld met een mengsel van mie, ui, prei en kruiden. En daarover zit zijn jasje van paneermeel, wat hem zo knapperig maakt.

Feitelijk is de bamischijf het ultieme voorbeeld van vernederlandsing van Aziatisch eten, net als haar familieleden, de bamibal en het bamiblok. Ze zijn er uiteraard ook allemaal met nasi.

De snacks zijn het product van een Indisch, koloniaal gerecht gemengd met de puur oer-Nederlandse behoefte om kliekjes te bewaren. En ja, frituren kunnen wij Hollanders natuurlijk als de beste.

Dat begon allemaal, zo lezen we in de Volkskrant, met de nasibal, het eerste fusionproduct van Nederlandse bodem dat op grote schaal beschikbaar kwam. Hij duikt in de archieven voor het eerst op in de jaren vijftig als ‘nasi gorengkroket’. Snackbarhouders verkochten nasi of bami en van de restjes werden ballen gedraaid of geschept met een ijsschep. Gepaneerd en wel verdwenen ze voor enkele minuten in het vet waarna een krokante snack kwam bovendrijven.

Snackbars in Nederland merken dat steeds meer klanten de bamischijf massaal bestellen. En steeds vaker is hun voorraad op. In de Achterhoek wordt nu gebouwd aan een nieuwe fabriek waar 3300 kilo aan bamischijven per uur van de lopende band moet rollen…

De reden van de populariteit wordt gezocht in de coronatijd toen mensen massaal eten bestelden, bang als ze waren om te worden besmet. Blijkbaar is toen de bamischijf weer in het collectieve geheugen teruggekomen. Andere verklaring is dat steeds meer mensen minder vlees zijn gaan eten. In een schijf van 130 gram bami zit hoogstens 15 gram vlees. En de bamischijf is natuurlijk gewoon heel lekker!

Foto: ANP en Instagram

Sjaak Hoogkamer

Share
Published by
Sjaak Hoogkamer

Recent Posts

Voor altijd jong: gezond blijven met elektronische waakhond

Techniek die je gezondheid in de gaten houdt; veel mensen hebben anno 2024 een smartwatch. Hoewel het vooral een hebbeding…

2 uur ago

Hetty (65) is weer aan de slag gegaan: ‘Ik werk met jonge mensen, dat houdt me ongetwijfeld ook jong!’

Hetty Bloeme (65) werd opgeleid als verpleegkundige. Na haar prepensioen ging het na een half jaar toch weer kriebelen. Nu…

5 uur ago

‘Doen of niet? Seks op de eerste date’

Het is niet altijd rozengeur samen tussen de lakens op je eerste date

8 uur ago

Weg met dat buikvet!

Te veel buikvet is een bron van veel kwaad.

1 dag ago

Bril omhoog of omlaag? Wat vind jij?

Zo af en toe klaagt vrouwlief over natte billen

1 dag ago

YouTuber Marcel Latooy: ‘Cruisen is echt voor alle leeftijden!’

Marcel Latooy (59) is de vader van de ‘wereldberoemde’ YouTube influencertweeling Gio en Melanie. Samen met zijn vrouw Louise is…

1 dag ago