De mythes over non-monogame relaties

De laatste jaren zijn non-monogame relaties enorm in populariteit gestegen; inmiddels zou naar schatting 4 tot 5 % van de mensen in een relatie zitten die non-monogaam is. En de komende jaren worden dat er waarschijnlijk alleen maar meer. Toch zijn er nog veel vooroordelen over non-monogame relaties en die gaan we eens even onder de loep nemen. De kans is namelijk groot dat ook jij in één van deze mythes gelooft of geloofde.

1. Non-monogame relaties zijn een excuus voor vreemdgaan
‘Ja, zij hebben geen monogame relatie omdat de één, de ander of allebei alleen maar wil vreemdgaan.’ Dit heb jij vast ook wel eens gehoord over iemand die in een non-monogame relatie zat. En dat is helemaal niet waar; deze relaties zijn juist gebouwd op vertrouwen en grenzen, maar ook op regels. Zo zijn er vaak afspraken waaraan je je moet houden en doe je dat niet, dan is dat ook gewoon vreemdgaan.

2. Mensen in een non-monogame relatie zijn nooit jaloers
Natuurlijk is er wel jaloezie, maar misschien vanwege andere redenen. Stel, jullie hebben samen de regel dat zoenen of misschien afspreken en/of seks met een ander mag. Dan kun je alsnog jaloezie voelen, bijvoorbeeld als je het idee hebt dat je partner van die ander meer energie krijgt of wel heel erg onder de indruk is van die persoon.

3. Mensen die in een non-monogame relatie zitten hebben bindingsangst
Dit is onjuist, en dat is zelfs wetenschappelijk aangetoond: volgens onderzoek vinden mensen met bindingsangst het idee van non-monogame relaties heel fijn, maar werkt dit vaak niet voor hen. En alleen omdat jij jezelf niet oud ziet worden met één persoon betekent dat niet dat je je niet kan binden.

4. Non-monogame relaties zijn voordeliger voor mannen dan voor vrouwen
Ook niet waar. Zoals hierboven beschreven draait het allemaal om regels, vertrouwen en grenzen en het respecteren daarvan. Een relatie moet gelijkwaardig zijn om te slagen als non-monogame relatie. Als dat niet zo is, kan het zijn dat degene met meer macht, ongeacht gender, zich gelukkiger voelt in de relatie dan de ander.

5. Mensen in monogame relaties zijn gelukkiger
Ook deze is wetenschappelijk weerlegd; volgens onderzoek zijn juist mensen die aan swingen doen of in een polyamoureuze relatie zitten gelukkiger. Ook zouden zij gelukkiger zijn met hun seksleven, in vergelijking met mensen die in een open relatie zitten. Dus ook in non-monogame relaties zit daar volgens onderzoek weer verschil in.

Bron: PsychologyToday

Dit artikel verscheen eerder op Amayzine.com

Tijn

Share
Published by
Tijn

Recent Posts

TikTokpareltjes: de frikandel is hartstikke gezond

Het is bij uitstek de populairste snack van Nederland: de frikandel. Maar dat is toch ook de meest vervuilde met…

15 uur ago

Amateurs over Giro of de Tour: ‘Beklimmingen in de Giro zijn brutaler’

De keuze tussen de Tour de France en de Giro d'Italia kan voor een amateurwielrenner afhangen van verschillende factoren. Wij…

19 uur ago

‘Psycho die je bent’

Sommigen mannen snappen het echt niet

22 uur ago

Je was gek vroeger als je in dienst ging. Nu niet meer (of toch nog steeds?)

We stopten een rauwe ui onder onze oksels, om niet te worden afgekeurd

2 dagen ago

Twee minuten stilte: maar zouden we niet juist moeten schreeuwen om vrede?

Dodenherdenking is belangrijk, maar met de oorlogen in Oekraïne en Israël zakt de moed wel in je schoenen. Wat is…

2 dagen ago