Waarom je door havermout langer leeft

Wetenschappers van Harvard hebben ontdekt dat het eten van havermout op de lange termijn gunstige effecten heeft op onze gezondheid.

Hoe ze hierachter kwamen? Voor dit onderzoek volgden zij veertien jaar lang meer dan 100.000 mensen van wie het eetpatroon en de gezondheidstoestand werd bijgehouden. Aan het begin van de studie (in 1984) was iedereen gezond, maar na afloop (in 2010) waren er 26.000 deelnemers overleden.

Wat bleek? De deelnemers die het meest havermout aten, leken beter beschermd tegen hart- en vaatziekten. De onderzoekers concludeerden dat het dagelijks eten van 28 gram havermout voldoende is om de kans op hartfalen met 9 procent te reduceren en met 5 procent te verlagen.

bronnen: jamanetwork, gezondheidsnet

 

Dit artikel verscheen eerder op Amayzine.com

Tijn

Share
Published by
Tijn

Recent Posts

Oh Sjoukje, we zijn nog ondersteboven van je reuzesprongen!

Sjoukje Dijkstra, de kunstschaatskoningin uit een tijdperk dat nu enkel nog in zwart-wit herinneringen bestaat, is niet meer onder ons.

29 minuten ago

Dit gebeurt er met je jongeheer, naarmate je steeds meer een oude heer wordt

Je kunt er maar beter op voorbereid zijn, toch?

2 uur ago

Gerard Cox: ‘Ik erger me aan de vertrutting van Nederland’

‘Ik erger me aan de vertrutting qua bloot en dingen waarvan men zegt dat ze echt niet meer kunnen tegenwoordig.’

6 uur ago

Voor altijd jong: gezond blijven met elektronische waakhond

Techniek die je gezondheid in de gaten houdt; veel mensen hebben anno 2024 een smartwatch. Hoewel het vooral een hebbeding…

24 uur ago

Hetty (65) is weer aan de slag gegaan: ‘Ik werk met jonge mensen, dat houdt me ongetwijfeld ook jong!’

Hetty Bloeme (65) werd opgeleid als verpleegkundige. Na haar prepensioen ging het na een half jaar toch weer kriebelen. Nu…

1 dag ago

‘Doen of niet? Seks op de eerste date’

Het is niet altijd rozengeur samen tussen de lakens op je eerste date

1 dag ago