Categories: Werk

3 dagen per week werken: graag, wanneer?

Onderzoek toont aan: mensen ouder dan 40 jaar zouden 3 dagen per week moeten werken. Je bent dan eigenlijk het meest productief. Columnist Sjaak van Falder ziet mogelijkheden.

Ik – Falder Sjaak – ben inmiddels 60 jaar en ik houd van mijn werk. Sterker nog: ik denk dat ik als hoofdredacteur een baan uit duizenden heb. Interessant vakgebied, inspirerende mensen ontmoeten, leuk en boeiend werk, veel feestjes en top collega’s. Bovendien heb ik ook nog het idee dat het werk ergens toe dient. Ook niet onbelangrijk. Anders zit je maar voor de kat zijn viool wat te doen.

Starttijd

Maar de 5-daagse werkweek is een loden last. Zeker na je 60-ste. Ik heb eigenlijk niet eens zoveel moeite met de 5 dagen, maar meer met de starttijd. Ik kom pas echt op gang na 10.00 uur. Ik voel me steeds meer een diesel. Rustig douchen en scheren, ontbijtje, uitgebreid de kranten lezen en dan pas de mail checken. En de eerste telefoontjes plegen. Werk blijft mijn leven te lang domineren. En dan ‘moet’ ik nog tot mijn bijna 68-ste… Ik het is ook meer het ‘moeten’ want ik heb niks tegen hard werken. Maar 3 dagen werken is ook wel erg aantrekkelijk wat mij betreft.

Hier zou je natuurlijk wel 7 dagen in de week willen werken...

Stress

En wat blijkt? Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat mensen ouder dan 40 jaar het meest productief zijn wanneer ze slechts drie dagen per week werken. De studie is van het Melbourne Institute Worker Paper en laat zien dat de productiviteit van mensen in de loop der jaren afneemt. Het doel van het onderzoek was om de zogenoemde cognitieve vaardigheden van mensen ouder dan 40 jaar te analyseren. De studie bestond uit 3.000 mannelijke vrijwilligers en 3.500 vrouwelijke vrijwilligers en experts die onderzoek deden naar het geheugen, het uitvoerend redeneren en het abstract redeneren van de deelnemers. Onderzoekers analyseerden de huishouden, de werkgelegenheid van de deelnemers en ook hun economische welzijn. Er werden allerlei testjes gedaan en de mensen die 25 uur per week werkten, maakten die het beste.

Volgens professor Colin McKenzie, die bij het onderzoek is betrokken, wordt het niveau van intellectuele stimulering sterk beïnvloed door werktijden. Werk is een stimulans voor de hersenen en dus de belangrijkste oorzaak van vermoeidheid en stress. Wat de auteurs uit het onderzoek haalde, is dat het cognitief functioneren verbetert tot het punt waarop werknemers 25 uur per week werken en daarna neemt het af.

Foto: https://nl.depositphotos.com/stock-photography.html

Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.

 

Sjaak Hoogkamer

Share
Published by
Sjaak Hoogkamer

Recent Posts

Waarom mannen een hekel aan huishouden hebben

Het is eigenlijk al sinds de oertijd hetzelfde beeld: de man heeft en houdt een hekel aan het huishouden. Het…

12 uur ago

Oh Sjoukje, we zijn nog ondersteboven van je reuzesprongen!

Sjoukje Dijkstra, de kunstschaatskoningin uit een tijdperk dat nu enkel nog in zwart-wit herinneringen bestaat, is niet meer onder ons.

14 uur ago

Dit gebeurt er met je jongeheer, naarmate je steeds meer een oude heer wordt

Je kunt er maar beter op voorbereid zijn, toch?

15 uur ago

Gerard Cox: ‘Ik erger me aan de vertrutting van Nederland’

‘Ik erger me aan de vertrutting qua bloot en dingen waarvan men zegt dat ze echt niet meer kunnen tegenwoordig.’

19 uur ago

Voor altijd jong: gezond blijven met elektronische waakhond

Techniek die je gezondheid in de gaten houdt; veel mensen hebben anno 2024 een smartwatch. Hoewel het vooral een hebbeding…

2 dagen ago

Hetty (65) is weer aan de slag gegaan: ‘Ik werk met jonge mensen, dat houdt me ongetwijfeld ook jong!’

Hetty Bloeme (65) werd opgeleid als verpleegkundige. Na haar prepensioen ging het na een half jaar toch weer kriebelen. Nu…

2 dagen ago