Categories: Entertainment

Waarom de muziek die je op je vijftiende hoorde je bijblijft

Gek is dat: de muziekhits die je op je vijftiende hoorde, kun je nog altijd woordelijk meezingen.

Ook al zijn we inmiddels de vijftig gepasseerd, de nummers die we hoorden toen we pakweg vijftien jaar waren, klinken nog als de dag van gisteren. Let’s Dance van David Bowie – de nummer 1 in de Top 40 op 1 mei 1983 – klinkt in elk geval vertrouwder dan One Kiss van Calvin Harris & Dua Lipa, de huidige koploper in de Lijst der Lijsten.

Het is een fenomeen waar wetenschappers en muziekjournalisten zich al veel vaker over hebben gebogen: hoe komt het toch dat een muziekhit uit je puberteitsjaren zo veel meer beklijft dan een nummer dat je bijvoorbeeld op je veertigste of vijftigste tot je favorieten rekende? Plaatjesdraaier Gerard Ekdom riep laatst zelf nog op de radio (ja, daar luisteren we naar in de auto) dat hij alle hits uit zijn puberjaren nog woordelijk kon meezingen, terwijl hem dat met de huidige nummers niet altijd meevalt.

We vragen muziekjournalist Johan van Slooten (van 11 maart 1968) om tekst en uitleg. Van Slooten stelde ooit voor de Top 40 Hitdossiers samen en was redacteur en presentator bij diverse radioprogramma’s. Ook is hij met enige regelmaat als muziekdeskkundige te horen op Radio 1 en Radio 2. Een man met recht van spreken dus. ‘De puberteitsjaren zijn de jaren des onderscheids. De wereld om je heen verandert, er komen veel dingen op je af. Het is allemaal nieuw. Dat geldt zeker voor de muziek. Om die reden sla je het goed op in je hersenpan. En daar komt bij dat het aanbod in die tijd ook zeer overzichtelijk was. Je had een pick-up en je had een paar radiostations. En het gedrukte exemplaar van de Top 40 niet te vergeten. De pubers van nu worden op alle mogelijke manieren overspoeld door nieuwe muziek. Via Spotify, YouTube, Snapchat of wat dan ook komt het tot hen. Bijna niets beklijft. Ik kan nog steeds alle obscure hits uit bijvoorbeeld de jaren 1982 en 1983 woordelijk meezingen. Wat mijn favoriete hit uit die tijd was? Doris Day van Doe Maar. Uit 1982. Ik was toen veertien.’

Doe Maar - Doris Day

Rens Muller

Share
Published by
Rens Muller

Recent Posts

Voor altijd jong: je relatie stap voor stap beter

Wandelen maakt je relatie met stapjes sterker

10 uur ago

‘Loop ik op mijn 51e gewoon een soa op’

Zelfs ervaren 'daters' overkomt dit dus.

11 uur ago

Geld uitlenen aan een bekende: een weloverwogen risico?

Het uitlenen van geld aan familie of vrienden is een gebaar van goede wil, maar het kan ook tot onverwachte…

15 uur ago

TikTokpareltjes: de frikandel is hartstikke gezond

Het is bij uitstek de populairste snack van Nederland: de frikandel. Maar dat is toch ook de meest vervuilde met…

1 dag ago

Amateurs over Giro of de Tour: ‘Beklimmingen in de Giro zijn brutaler’

De keuze tussen de Tour de France en de Giro d'Italia kan voor een amateurwielrenner afhangen van verschillende factoren. Wij…

2 dagen ago

‘Psycho die je bent’

Sommigen mannen snappen het echt niet

2 dagen ago